Hoppa till huvudinnehåll

#NiVetIngenting

Mobbaren kan lätt bli ensam

Från 2015
Uppdaterad 26.10.2015 10:05.
Mus på musmatta.
Bild: Tiina Jutila / YLE

Mobbning på nätet berör många ungdomar. Men det är inte endast de egentliga offren som får lida. En som mobbat andra på nätet kan senare själv få lida av sina gärningar.

Johanna Raitio är specialungdomsledare och skolkurator i Pargas. Hon säger att mobbare kan riskera att bli ensamma senare i livet.

– I vuxen åldern kan man lätt bli ensam som mobbare. Om folk får reda på att man tidigare talat illa om andra, så kan det vara svårt att skapa ett förtroende. Vem vågar till exempel tala om sina personliga saker för en som tidigare mobbat?

Hon säger att det rentav kan bli svårt att få ett jobb om arbetsgivaren får veta att man mobbat andra.

I sitt arbete stöter Raitio dagligen på fenomenet med nätmobbning. Hon upplever det som speciellt obehagligt att det blivit allt vanligare att ungdomar skapar slutna forum där de publicerar bilder och skämtar om skolkompisar som inte får delta i diskussionerna och inte känner till att de blir hånade.

– När ungdomar sätter ut någonting, så tänker de inte på framtida konsekvenser. De lever i nuet och det som känns för stunden roligt.

Enligt Raitio är det viktigt att vuxna diskuterar med sina barn om vad som är lämpligt på sociala medier och nätet. Ett genuint intresse och en positiv dialog är en bra utgångspunkt för de vuxna.

Det är viktigt att ge fakta om konsekvenserna av att man lägger ut saker på nätet. Alltså saker som kan skada en själv i framtiden som att man till exempel blir utan ett jobb, säger Raitio.