Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tommy Nilsson: Framgång för mig är att skriva en bra låt

Från 2015
Uppdaterad 31.10.2015 14:10.
På resande not - Tommy Nilsson
Bildtext Tommy Nilsson gästar veckans På resande not
Bild: Parad Media

Tommy Nilsson har gjort mycket i karriären: han har varit stjärna i Frankrike, frontman i ett hårdrocksband, kung på Svensktoppen och kom fyra i Eurovision Song Contest 1989. I veckans På resande not tolkar han två eurovisionsklassiker, bland annat en från Finland.

Trots alla framgångar är Tommy Nilsson ödmjuk när det gäller den egna karriären.

- Det är inte min tid nu. En annan generations artister ligger överst på topplistorna och det är så det ska vara, säger han.

- Min kommersiella topp har kanske redan varit, men då får man hitta nya former för sitt musicerande. Ibland åker jag ut med ett band och en större produktion, ibland gör jag en kyrkokonsert med en ensam pianist. Jag tycker det är en styrka som artist att kunna göra olika saker.

- Jag vill inte gärna bli den där gubben som bara åker runt och sjunger sina gamla låtar. Jag vill gärna skapa nytt och tror att min bästa musik ligger framför mig. Om det är de största framgångarna som ligger framför mig är en helt annat sak.

- När jag var tjugo år gammal blev jag stjärna i Frankrike och då trodde jag att jag skulle vara det för alltid. Att det var så livet skulle vara. Det var en rolig tid men jag längtar aldrig tillbaka dit. Man omvärderar ordet framgång när man blir äldre och mer erfaren. Nuförtiden är framgång för mig att skriva en bra låt. Hur den sedan tas emot kan jag inte rå över.

Efter tiden i Frankrike flyttade Tommy hem till Sverige och blev sångare i hårdrocksgruppen Easy Action. Via den svenska melodifestivalen bytte han så småningom sångspråk till svenska och hade stora framgångar med bland annat "Dina färger var blå" och "Öppna din dörr", som låg hela 24 veckor på Svensktoppen.

- Av mina kommersiella framgångar är "Öppna din dörr" den som betytt mest för mig, inte minst för att den hade alla odds emot sig. Den är sex minuter lång och det tar en hel minut innan jag börjar sjunga. Den hade en annorlunda form men blev en hit ändå och spelas fortfarande. Det är jättekul.

- Annars är den musik som ligger mig närmast sådant som ingen har hört. Jag har skrivit en del teatermusik som jag är jättestolt över och på varje skiva finns alltid två-tre låtar som aldrig spelas men som är personliga favoriter.

- Det kan kanske verka lite opportunistiskt att hoppa mellan stilar som jag gjort men jag har alltid sett mig framför allt som sångare. Jag kan tänka mig att sjunga i princip vad som helst bara jag tror att jag kan göra det bra. Om det är pop eller hårdrock spelar inte så stor roll så länge som det står någon på scenen och menar något med sin musik.

- Som sångare tycker jag man kan få prova olika saker, bara man får beröra.

På resande not med Tommy Nilsson
Yle Fem lördag kl 21.00

Mer om ämnet på Yle Arenan