Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förra Skypochefen avslöjar: Bergsråden förmedlade Moskvas pengar till kommunisterna

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Riksdagens generalsekreterare och Skyddspolisens förra chef Seppo Tiitinen.
Bildtext Seppo Tiitinen.
Bild: Yle / Milla Vahtila

Högt uppsatta finländska affärsmän förmedlade pengar från Sovjetunionen till Finlands kommunistiska parti, uppger Skyddspolisens förra chef Seppo Tiitinen.

Tiitinen säger till Yle Uutiset att Skypos huvudsakliga uppgift i dag är att förhindra terrorism, men att huvuduppgiften under kalla kriget entydigt var kontraspionage.

Under kalla kriget var det många finländska politiker och affärsmän som försökte få Moskvas gunst. Underrättelsetjänsten KGB:s agenter i Finland var en kanal.

De röda bergsråden

- Det var möjligt att få status som mest gynnad om man gjorde en liten gentjänst, säger Tiitinen om hur de finländska bergsråden tävlade om de stora affärsprojekten i Sovjet.

En del högt uppsatta affärsledare förmedlade till och med sovjetiska pengar under förtäckta former till det Moskvastödda Finlands kommunistiska parti FKP, enligt Tiitinen.

- I deras fall kan man tala om de röda bergsråden, säger Tiitinen utan att avslöja några namn.

På president Mauno Koivistos uppmaning fick personer i affärseliten en uppsträckning av Skyddspolisen i mitten av 1980-talet, då umgänget med KGB-agenterna hade blivit alltför tätt.

Mossad bäst

Tiitinen blev chef för Skyddspolisen 1978 då Urho Kekkonen var president. Tiitinen fortsatte på posten till 1990 då han först blev biträdande generalsekreterare och senare generalsekreterare i riksdagen.

Han går i pension vid årsskiftet 2015-2016.

Den bästa underrättelsetjänsten är israeliska Mossad, enligt Tiitinen.

- De kan både skaffa information och utnyttja den och de har också en utomordentlig operativ beredskap.

Diskussion om artikeln