Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En timme längre sömn i natt - vintertiden är här

Från 2015
Uppdaterad 25.10.2015 06:37.
Vintertid.
Bild: Yle Uutisgrafiikka

I natt fick man sova en timme längre än vanligt i och med övergången till vinter- eller normaltid.

Klockan fyra i natt vreds visarna en timme bakåt.

Övergången påverkade tidtabellen för en rad nattåg och ett flertal långdistansbussar. Närmare uppgifter finns på VR:s och Matkahuoltos webbplatser.

Systemet i bruk i Finland sedan 1981

Finland har tillämpat systemet med vinter- och sommartid sedan 1981. Tanken med sommartid var att människor bättre ska kunna ta tillvara dygnets ljusa tid och att det blir lättare att spara energi.

Övergången följer ett EU-direktiv. Övergången till vintertid sker samtidigt i hela EU.

Övergången till sommartid är i bruk i stora delar av västvärlden - men i stora delar av den övriga världen är systemet inte i bruk.

I USA får alla delstater välja fritt hur de ställer sin klocka.

För ett år sedan ställde Ryssland om klockan till ständig vintertid efter några år med enbart sommartid. Samtidigt fick landet igen elva tidszoner.

I Finland frågar man sig med jämna mellanrum om landet borde flyttas till samma tidszon där övriga västeuropeiska länder befinner sig. Ett byte till svensk normaltid skulle ge mera ljus under de mörkaste vintermorgnarna.

En timme kan vara mycket

Sömnforskaren och professorn Timo Partonen vid Institutet för hälsa och välfärd THL säger till Yle Uutiset att de ständiga växlingarna mellan sommar- och vintertid stör människors sömnrytm.

Enligt Partonen visar undersökningar där testpersoners sömn registrerats att sömnen blir ytligare och att den avbryts. På hösten störs de morgonpigga människorna mest medan de kvällspiggas sömnkvalitet lider på våren.

Diskussion om artikeln