Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tampere Jazz Happening 2015

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Tampere Jazz Happening
Bildtext Mats Gustafsson.
Bild: copyright Maarit Kyt

Tampere Jazz Happening har ett väldigt gott rykte. Bland musiker, bland kritiker och bland dem som besökt festivalen, en eller flera gånger. Många anser att TJH är den enda riktiga och, följdaktligen, den bästa jazzfestivalen i landet.

Spännande, mångsidig, fördomsfri och intim. Så kan man nog beskriva Tampere Jazz Happening, en festival som, i motsats till en och annan f.d. jazzfestival, fortfarande är en sådan. Eller, för att vara mer exakt, en festival med jazz och annan jazzbesläktad improviserad musik. Här lyser Paul Anka, Kylie Minogue, Elton John och andra popnamn med sin frånvaro. Här kan man inte höra Cheek, Jenni Vartiainen eller Michael Monroe.

Tampere Jazz Happening
Bildtext Magnetic Ensemble
Bild: Sylvain GRIPOIXwww.gripoix.comcontact@gripoix.com

Bland dem man däremot fått höra och som under årens lopp har lyst med sin närvaro, finns Sonny Sharrock, Geri Allen, Karin Krog, James Carter, Jack DeJohnette, Ornette Coleman, Nils Petter Molvaer, Jazz Jamaica, Esbjörn Svensson, Dave Holland och Vijay Iyer.

Den musikaliska linje arrangörerna gick in för 1982, har man inte givit avkall på. Man har inte heller fallit för frestelsen att göra festivalen alltför stor. Visserligen har den vuxit lite under 33 år men TJH är fortfarande en liten festival på ett litet område. Den försiggår i de gamla tegelbyggnaderna Tullikamarin Pakkahuone och Telakka, ett stenkast från järnvägsstationen. Intim, som sagt.

Nordiskt

På Tampere Jazz Happening är den nya inhemska jazzen alltid välrepresenterad, den här gången av bl.a. Ilmiliekki Quartet, Jussi Fredriksson Trio och Ricky Tick Big Band & Julkinen Sana. Också den övriga Norden hörs och syns. Trummisen Paal Nilssen-Love från Norge kommer med storbandet Large Unit, som består av musiker från alla nordiska länder utom Island. Här utlovas ”nordisk free jazz som allra starkast”.

Kraft och frihet är garanterade ingredienser också i den svenska saxofonisten Mats Gustafssons set. I fjol besökte han festivalen med trion The Thing. Den här gången får vi höra Mats Gustafsson solo.

Maria Faust
Bildtext Maria Faust
Bild: KAUPO KIKKAS

Bland de nordiska namnen finns också Life And Other Transient Storms med den danska saxofonisten Lotte Anker och den portugisiska trumpetisten Susana Santos Silva i spetsen, Frank Zappa-influerade Mats/Morgan Band från Sverige och Hedvig Mollestad Trio från Norge, som kombinerar jazz med Led Zeppelin. Och så förstås Young Nordic Jazz Comets- kvällen, där fem av de intressantaste nya namnen inom nordisk jazz uppträder, ett från varje land. TJH inleds på torsdagen 29.10 med denna årliga s.k. showcase där Finlands representant är trion Katu Kaiku.

Legender

Trots att TJH satsar stort på ungt, nytt och udda, finns det också plats för större dragplåster, kända namn, legender. Den här gången trummisen Ginger Baker med sin kvartett Jazz Confusion och Carla Bley tillsammans med Steve Swallow och Andy Sheppard. Till legenderna skall nog också saxofonisten David Murray räknas. Murray, som har besökt TJH flera gånger, kommer den här gången med sin Infinity Quartet och poeten Saul Williams.

Överraskningar

Legender kan visserligen vara hur bra som helst och ibland t.o.m. överraska, men många gånger är det de yngre och, än så länge, mindre kända som lämnar de djupaste spåren i publiken på TJH. I år kan det mycket väl vara franska Magnetic Ensemble, den estniska saxofonisten och sångaren Maria Fausts Sacrum Facere, The Young Mothers från USA eller något av de ovan nämnda nordiska banden.

Hur som helst, kvaliteten är säkert hög och utbudet mångsidigt. Och det bästa sättet att ta del av och bilda sig en uppfattning om den här musiken är förstås att åka till Tampere Jazz Happening, en välkommen ljus- och ljudpunkt i höstmörkret och -tystnaden.

Den enda riktiga jazzfestivalen, det kan man förstås diskutera, men jag är böjd att hålla med om att Tampere Jazz Happening är den bästa.

Här hittar du mera info om Tampere Jazz Happening 2015 och musiken där

publik
Bildtext Verneri Pohjola.
Bild: Tampere Jazz Happening