Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland vill ha val i Syrien och är redo att stöda Fria syriska armén

Från 2015
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Bild: EPA / MAXIM SHIPENKOV

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tror på politiska framsteg i Syrien och säger att Moskva är redo att stötta Fria syriska armén i kampen mot Islamiska staten (IS).

I en intervju till den statliga ryska Tv-kanalen Rossiya 1 sade Lavrov att Ryssland vill att Syrien börjar förbereda parlaments- och presidentval.

Enligt det ryska utrikesministeriet ska Lavrov och USA:s utrikesminister John Kerry ha talat med varandra i telefon på lördagen och diskuterat hur man ska få till stånd nya samtal mellan den syriska regeringen och oppositionen.

Väst börjar begripa

Enligt Lavrov börjar en "korrekt förståelse" för läget i Syrien nu växa fram också hos västliga politiker.

- Jag är övertygad om att de flesta seriösa politiker har lärt sig sin läxa och fått en korrekt förståelse för hur situationen utvecklas i Syrien, trots att anti-Assadretoriken om så kallad demokratisering fortsätter, sade Lavrov till Rossiya 1.

Lavrov menade att det här inger hopp om politiska framsteg i Syrien inom en snar framtid.

- EU börjar nu erkänna orsakerna till migrantkrisen och kaoset i Mellanöstern, tillade Lavrov. De börjar komma ihåg hur Libyens förre ledare Muammar Gaddafi behandlades och de försöker komma över illusionerna om att demokrati uppstår av sig självt då en diktator avlägsnas.

Redo att stötta moderata rebellgrupper

I en rysk omsvängning sade Lavrov också i lördagens Tv-intervju att Moskva är redo att stötta rebellgruppen Fria syriska armén med ryska flygattacker i FSA:s kamp mot extremistorganisationen Islamiska staten.

- Vi är beredda att också stödja patriotisk opposition, som den så kallade Fria syriska armén, från luften, sade Lavrov.

Tidigare har Kreml använt uttrycket "patriotisk" bara om grupper som stöttar Assadregimen.

Kreml har fått en allt starkare position i spelet kring Syrien efter att Ryssland började bomba mål i landet. Väst och syriska aktivister hävdar att största delen av attackerna inte har riktats mot IS, utan mot mer moderata rebellgrupper.

De ryska bombningarna har lett till en del framgångar för Assadregimen styrkor, främst i västra Syrien.

Diskussion om artikeln