Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sammanbiten Kallio: ”Man ska inte tro att vi plötsligt är ligans bästa lag”

Från 2015
Teemu Lassila, TPS, oktober 2015.
Bildtext Teemu Lassila byttes ut i den första perioden – och byttes tillbaka in inför den andra.
Bild: Str / Lehtikuva

– Vi är inne i en process, säger TPS lagkapten Tomi Kallio till Yle Sporten efter den svartvita förnedringen i Åbohallen. I Tapparalägret känner man ingen sorg för det överkörda hemmalaget: ”Jävligt kul”.

TPS åkte på en sällan skådad utskåpning i ishockeyligan på lördagskvällen när gästande Tappara besegrade hemmalaget med siffrorna 7–2.

Avgörandet kom genast i den första perioden där Tammerforslaget slog in häpnadsväckande fem fullträffar bakom först Teemu Lassila och sedan Aleksandar Georgijev.

Tomi Kallio, HC TPS 2015-16
Bildtext Tomi Kallio analyserade med sammanbiten ton matchen och säsongen efter femmålsförlusten.
Bild: Yle

– Det var en konstig match, summerar TPS-kaptenen Tomi Kallio dusten till Yle Sporten.

– Det var inte lika stor klasskillnad på isen som det såg ut på ljustavlan, men Tappara var väldigt effektiva samtidigt som vi saknade det där lilla 5–10 procent speciellt i närkampsspelet. Det var väldigt, väldigt jobbigt där ute.

”Gäller att alla 23 killar är ombord”

Medan det var allvarliga miner utanför TPS omklädningsrum efter förlusten, ljöd musiken på full volym hos gästerna.

– Vi spelade bra i den första perioden, kom med fart och gjorde det svårt för dem, men vi hade lite tur också. Deras målvakter hade lite otur och det känns som om nästan allting gick in idag, säger backen Alexander Bonsaksen.

Tapparafans, hösten 2015.
Bildtext Tapparas fans hade all orsak att jubla i Åbo.
Bild: Lehtikuva

Kallio var en av få hos värdarna som fortsatte kämpa också i den tredje perioden som TPS vann med 2–1. I egenskap av lagkapten hör det också till arbetsbeskrivningen, påminner Kallio, som själv satte det första tröstemålet.

– Det är på grund av den uppgiften jag kom hit, för att visa vägen och visa karaktär i alla möjliga lägen. Men samtidigt gäller det ju att alla 23 killar är ombord när vi krigar, konstaterar den erfarna yttern.

Bonsaksen tycker inte synd om TPS

Före matchen hyllade TPS sina legendarer och flera av föreningens största namn genom historien följde med kampen från läktarplats.

Bland annat Rauli Tammelin, vars tröja kommer att hissas upp i Åbohallens tak i samband med matchen TPS-Ilves den 26 december, fick bevittna genomklappningen.

– Jag tycker inte synd om motståndaren, men det är ju tråkigt för publiken att matchen blir som den blir. Men vi är glada. Det här är jättebra för oss och vi tänker inte klaga, säger Bonsaksen.

Ett fjärde silver på raken ska undvikas

Tappara gick upp i serieledning tack vare segern men trots det är Alexander Bonsaksen inte helt nöjd med lagets spel under den första dryga tredjedelen av grundserien.

– Men det säger sig självt, om vi leder har det ju gått bra. Vi har visat stigande form hela säsongen och det börjar likna nåt så småningom, säger norrmannen.

Alexander Bonsaksen, Tappara-Djurgården, hösten 2015.
Bildtext Alexander Bonsaksen värvades till Tappara för ett drygt år sedan.
Bild: EPA / All Over Press

Bonsaksen var med om Tapparas silver i våras, men det finns spelare i laget som varit med om tre raka finalförluster. En fjärde i svit ska det inte bli, betonar backen.

– Nä, det är inget som nån där inne sitter och hoppas på, och det har självklart inte varit roligt, säger Bonsaksen och blickar sedan framåt mot slutspelsvåren.

– Det är en fruktansvärt jämn lika och det kommer att bli oerhört tajt hela vägen ut, det är 7–8 lag som kan vinna. Men det kommer att bli jävligt kul.

”Man ska inte tro att vi plötsligt är ligans bästa lag”

TPS har harvat på i botten av tabellen de senaste säsongerna efter sensationsguldet våren 2010.

Inför denna säsong värvade Åboklubben in veteraner som Kallio, Eric Perrin och Henrik Tallinder, vilket gett resultat och TPS ligger på en femte plats i tabellen.

– Efter den förra säsongen tror jag inte det fanns en enda positiv människa i Åbo, men nu har vi kunnat visa upp mycket bättre spel och mycket bättre karaktär överlag, säger Kallio.

– Men den här matchen visar att det är en process. Vi har nu varit ihop i 3–4 månader och man ska inte tro att vi plötsligt är ligans bästa lag. Det händer inte så fort, speciellt inte med tanke på TPS historia och vad de killar som var här ifjol har gått igenom.

Lauri Tukonen, oktober 2015,
Bildtext Kallios kedjekompis Lauri Tukonen toppar poängligan efter 1+1 i storförlusten.
Bild: Str / Lehtikuva

– Så det är en process och i en process går du väldigt ofta två steg upp – som jag tycker vi gjort tidigare denna vecka – för att sedan ta ett steg tillbaka.

Vad skulle ni vara nöjda med när grundserien summeras i vår?

– Vårt mål har inte ändrats på något sätt. Vi sa inför säsongen att det skulle vara väldigt viktigt för Åbo och TPS om vi går till slutspel. Kan vi kämpa oss dit har vi tagit ett väldigt positivt steg framåt, svarar Tomi Kallio.

TPS - Tappara 2-7 (0-5,0-1,2-1)
09.10 0-1 Jani Lajunen (Atte Mäkinen, Kristian Kuusela)
13.31 0-2 Jan-Mikael Järvinen (Jukka Peltola, Alexander Bonsaksen)
15.40 0-3 Arttu Ilomäki (Jere Karjalainen, Veli-Matti Savinainen)
18.57 0-4 Järvinen (Peltola)
19.18 0-5 Lajunen (Nick Plastino, Kuusela)
26.11 0-6 Ilomäki
43.36 0-7 Lajunen (Kuusela, Henrik Haapala) PP
43.52 1-7 Tomi Kallio (Lauri Tukonen, Eric Perrin)
54.19 2-7 Tukonen

Målvakter:
Teemu Lassila, TPS 8+5+4 = 17
Aleksandar Georgijev, TPS 0+0+0 = 0
Tomi Karhunen, Tappara 11+14+16 = 41

Publik: 6583