Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blair ber om ursäkt för misstag under Irakkriget

Från 2015
Uppdaterad 25.10.2015 12:08.
Tony Blair, tidigare premiärminister i Storbritannien
Bildtext Tony Blair

CNN sänder på söndagen en intervju med Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair där Blair ber om ursäkt för en del misstag under invasionen av Irak. Men han vidhåller att det var rätt att "avlägsna" Saddam.

I en intervju med amerikanska CNN ber Blair om ursäkt för att Storbritannien tillsammans med USA invaderade Irak utifrån delvis felaktiga förutsättningar år 2003. Till exempel att underrättelseuppgifterna om den forne diktatorn Saddam Husseins massförstörelsevapen var felaktiga. Blair medger också andra misstag under Irakkriget.

- Jag kan också be om ursäkt för en del misstag i vår planering och absolut för vår bristande förståelse för vad som skulle komma att hända när vi väl hade avlägsnat Saddam, säger Blair.

Men Blair ångrar inte att Saddam störtades.

- Jag finner det svårt att be om ursäkt för att ha avlägsnat Saddam, säger Blair. Jag tror att också idag, år 2015, är det bättre att han inte är där än att han skulle vara där.

Blair menar att Irak nu kunde plågas av ett likadant inbördeskrig som Syrien om Saddam inte hade störtats.

Irakkriget bidrog till uppkomsten av IS

CNN:s programledare Fareed Zakaria frågar också Blair om kriget i Irak var den huvudsakliga orsaken till uppkomsten av terrororganisationen Islamiska staten.

- Det finns inslag av sanning i det, svarar Blair.

Men därefter förklarar Blair att IS fick den starka position organisationen har idag i Syrien, inte i Irak.

Brittiska medier tolkar CNN-intervjun med Blair på olika sätt. The Mail on Sunday tycker att Blairs medgivanden är mycket överraskande, medan BBC:s bedömare menar att Blairs ursäkter och medgivanden är lika begränsade som tidigare.