Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Lotten förde FSD vänsterut

Från 2015
Uppdaterad 25.10.2015 20:21.
Yle Nyheter TV-nytt: Viktor Kock: FSD får vara kontroversiellt - Spela upp på Arenan

En dramatisk lottdragning avgjorde ordförandevalet för Finlands svenska socialdemokrater. FSD får nu en klassisk vänsterman som ordförande. Tråkigt lär det i alla fall inte bli, skriver Yle Nyheters politiska reporter AG Karlsson i sin kongressanalys.

Det var väntat att valet mellan Anette Karlsson och Viktor Kock skulle bli jämnt. Det att båda hade lika många anhängare, vilket resulterade i lottdragning, var ändå en överraskning för de flesta.

För FSD:s del gav valet av Viktor Kock och dramatiken extra synlighet, och någon stor tudelning som inom moderpartiet efter det senaste ordförandevalet är knappast att vänta.

Det oaktat är utmaningarna som Kock möter många.

Traditionell socialdemokrat

Viktor Kock är en mycket traditionell socialdemokrat och han säger själv att han står långt till vänster. Han använder i sina tal ord och liknelser som Olof Palme skulle ha varit stolt över, vilket säkert är en merit i FSD:arnas ögon.

Den stora frågan är hur väl en traditionell vänsterman med ett sådant språkbruk i dagens värld kan tilltala andra än de egna stödtrupperna.

Dramatiska pauser

Som talare har Viktor Kock trots sin relativa oerfarenhet och osäkerhet en förmåga till dramatiska pauser och närvaro, vilket blev klart på kongressen i Jakobstad. ”Någonting är trasigt i Finland”, upprepade han i sitt tal till partifolket, och det var många som gick omkring och nynnade på den frasen när de skrev namnet på röstsedeln.

Det lär inte bli tråkigt att lyssna till Kock, vilket knappast är en nackdel i politiken.

Svårt att få synlighet

Kock får jobba hårt för att få synlighet på riksnivå för FSD:s politik. Han är inte riksdagsledamot och får verkligen visa sitt kunnande om han ska få ut budskapet.

En av FSD:s stora påverkare sade att den som väljs till ny ordförande måste gå från små saker till stora. Mycket bättre än så kan man knappast beskriva det.

Viktor Kocks anhängare sade på kongressen att han är en arbetshäst som är bra på att lyssna. ”Vi ska komma ihåg varifrån vi kommer”, sa Bjarne Strengell, som stödde Kock.

Nu är det upp till Kock själv att hitta en väg framåt.

Diskussion om artikeln