Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Amina integrerar flyktingar i Malax

Från 2015
Uppdaterad 25.10.2015 16:52.
Amina Elezović
Bildtext Amina engegerar sig i frågor som är viktiga för henne.
Bild: Nicke Aldén

Amina Elezović föddes i Bosnien och kom till Finland 2009 som tolvåring. Hon har aktivt deltagit i integreringen av flyktingar på sin hemort och blivit vald till årets ungdom i Malax.

Amina Elezović fick ett nytt liv i Finland. Från Tešanj i Bosnien till Malax i Österbotten. I början var det inte lätt att hitta nya kompisar.

- Jag hade en hel del kusiner i Finland, men att få helt nya vänner var inte lätt. Efter några månader fick jag en bra kompis. Hon är fortfarande min bästa vän, säger Amina.

Rädslan för invandrare gör mig rädd. Vad är vi egentligen rädda för?

Kulturkrockar

Att komma till ett nytt och främmande land är inte alltid så lätt. För Amina var kulturkrocken väldigt påtaglig.

- I Bosnien i min hemstad Tešanj hände det något konstant, staden var i rörelse, folk gjorde saker. Största chocken med att flytta till Malax var att inte längre bo i en stad. Människorna var mer instängda i Malax. Folk från Bosnien är jätteöppna och samtalar med varandra. Vår livsstil var så annorlunda jämfört med den finländska, säger Amina.

Har attityderna mot invandrade förändrats?

Amina har bott i Finland i sex år. Hon har sett attityderna mot invandrare förändras längs med åren.

- Jag tycker att det har ändrats drastiskt. Invandrare är inte längre välkomna. Då jag kom hit var det inte så. Jag fick aldrig höra negativa kommentarer. Rädslan för invandrare gör mig rädd. Vad är vi egentligen rädda för, undrar Amina.

Hjälper till med att integrera flyktingar

Amina har också engagerat sig i att hjälpa de nya Malaxborna att känna sig som hemma.

- Min pappa äger och driver en restaurang i Malax. Vi har varit hemma hos två familjer i Petalax. Där lagade vi mat och hade med oss kläder som de kan tänkas behöva. Jag har varit i Petalax flera gånger och hälsat på. Jag har också anmält mig som frivillig i Malax och har gjort mycket med Röda Korset, säger Amina.

Veckoslutskommittén: Intervju med samhällsengagerade Amina Elezović från Malax

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan