Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Staten går till motattack i informationskriget

Från 2015
Uppdaterad 27.10.2015 10:55.
tangentbord,

Staten vill reagera på osann information som sprids på nätet. Statsrådets informationsdirektör Markku Mantila säger att myndigheterna har hamnat på efterkälken i ett informationskrig som pågår.

Omkring 100 tjänstemän ska nu utbildas för att följa med och reagera på felaktig information som sprids på nätet.

- Vi vet inte tillräckligt mycket om informationskrigföring. Det är ett nytt fenomen och vi måste få utbildning, säger Mannila.

Statsrådets informationsdirektör Markku Mantila.
Bildtext Markku Mantila
Bild: Laura Kotila/Statsrådets kansli

Mantila påpekar att det inte är en finländsk propagandagrupp som bildas utan tjänstemännen ska hålla ögonen öppna och reagera då felaktig information uppdagas.

- Vi kan förstås inte korrigera alla osanningar som finns på nätet utan vi försöker korrigera de värsta lögnerna som florerar där, säger informationsdirektören.

Mycket felaktigheter från Ryssland

Övervakningen gäller inte specifikt Ryssland men från det hållet har det på sistone kommit mycket felaktig information. Också nätsidor adresserade i östra Ukraina grämer Mantila.

- Efter ockupationen av Krim har aktiviteten på nätet ökat kraftigt och vi kan inte utesluta nätet som ett område som vi bör följa, säger Mantila.

Av de 100 som får en utbildning finns också militärer men deras andel är mycket liten uppger man på statsrådets informationsavdelning.

Mantila erkänner att myndigheterna har vaknat sent.

- Vi borde ha börjat med det här redan för fem år sedan, säger han.