Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Maria Tolppanen: Tynkkynen förvånar

Från 2015
Uppdaterad 26.10.2015 14:42.
Maria Tolppanen
Bildtext Maria Tolppanen.

Riksdagsledamot Maria Tolppanen (Sannf.) från Vasa är förvånad över att tredje viceordförande Sebastian Tynkkynen petas från Sannfinländarna. Hon trodde att konflikten mellan Tynkkynen och partiet var utagerad.

Sebastian Tynkkynen har samlat namn för att få ihop till ett stormöte som skulle behandla bland annat Sannfinländarnas medverkan i regeringen som han var kritisk till.

I och med sitt samlande av namn har Tynkkynen sannolikt brutit mot personregisterlagen och spritt uppgifter som omfattas av skyddet för privatlivet.

- Vi hade redan ett möte där vi kom överens om att det inte blir ett stormöte. Tynkkynen sa att det var okey, så fungerar demokratin. Nu kom det här och det var en överraskning för mig, säger Tolppanen.

Mera kritik

Sebastian Tynkkynen är den andra Sannfinländska riksdagsledamoten som har råkat i blåsväder. För några veckor sedan hotade riksdagsledamot Vesa-Matti Saarakkala med att hoppa av Sannfinländarna om inte ett stormöte om partiets medverkan i regeringen ordnas.

Han tog tillbaka sitt hot. Maria Tolppanen tycker ändå inte att klimatet inom partiet hårdnat när det gäller intern kritik.

- Man måste kunna ta den. Om kritiken är jättehård så måste man se sig i spegeln, säger Tolppanen.

Att Tynkkynen har kritiserat partiet tycker Tolppanen i och för sig inte är överraskande. Sebastian Tynkkynen är ordförande för Finsk ungdom som är partiets ungdomsorganisation och det hör till saken att de unga är kritiska tycker hon.

Men i och med att han också har en position inom partiet borde han acceptera partiets politik säger Tolppanen:

- Eftersom han är en viceordförande så vet han vilken som är partiets politik. Man gör inte så som Tynkkynen gjort, säger Tolppanen.