Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anne Suominen: Svepskäl bakom sparkandet av Tynkkynen

Från 2015
Uppdaterad 26.10.2015 14:40.
Anne Suominen arbetar för Svenska Yle Nyheter.
Bild: Yle

Bötesstraffet är tillräckligt. Så motiverade Timo Soini Jussi Halla-ahos fortsatta partimedlemskap efter att han dömts för brott mot religionsfreden och hets mot folkgrupp 2010. Men för Sebastian Tynkkynen gäller andra regler.

Det var år 2009 som nuvarande Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho ställdes inför rätta för hets mot folkgrupp. Han hade i ett blogginlägg kopplat samman islam och pedofili och hävdat att ”rån av förbipasserande och parasiterande på skattemedel är ett nationellt eller genetiskt särdrag hos en viss folkgrupp”. Med det avsåg han somalierna i Finland.

Inför rättegången sade partiordföranden Timo Soini att Halla-aho ska uteslutas om han fälls för rasism. Men då Högsta domstolen kom med sitt utslag hade kappan vänt. ”Straffet räcker, jag tänker inte föra frågan vidare” förklarade Soini.

Nu har partiet uteslutit sin tredje vice ordförande Sebastian Tynkkynen för ”sannolikt brott mot personuppgiftslagen” och för att han inte svarat på partistyrelsens frågor om saken tillräckligt bra. Det är ett pinsamt dåligt svepskäl. Brådskan med beslutet var också så stor att det räckte med en egen juridisk utredning. Inte tu tal alltså om att invänta en polisutredning och ett eventuellt åtal och dom. Dessutom, säger rättslärda, kan Tynkkynen inte uteslutas sådär bara eftersom han är invald i partistyrelsen av partikongressen.

Men varför fick Halla-aho Soinis välsignelse trots bötesstraff i domstol medan Tynkkynen får gå? Vad är det som har förändrats på fem år? Jo, då Halla-aho fick sin dom var Sannfinländarna i opposition. Partiet behövde de invandrarfientligas röster och då var han deras trumfkort. Om Halla-aho hade uteslutits skulle partiet knappast vara där man är i dag.

Nu sitter partiet i regeringen. Rasism är okej men inga mothugg mot regeringspolitiken tolereras. Den enda sanningen råder och den heter, också nu, Timo Soini oberoende av om den är i linje med tidigare sanningar eller inte.

Men någonstans känns det som om ilskan över Tynkkynens kritik mot regeringspolitiken skulle ha kokat över och omdömet fallerat totalt. Också det sjunkande stödet i opinionsmätningarna kan ha gjort sitt till för en panikreaktion. Eller var det så att Soini inte såg några alternativ, att han på allvar räds ett myteri?

Hur som helst blir det intressant att se vilka följderna blir på partifältet. Vad gör Tynkkynens anhängare nu? Får Soini den rättning i leden han säkert är ute efter?

Å andra sidan, Timo Soini verkar inte längre bry sig. Han har nått toppen av sin karriär och huvudsaken är att inget stör den.