Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Må bästa bloggen vinna

Från 2015
Uppdaterad 21.11.2015 08:04.
Glana 2015
Bild: Privat

Här är finalisterna till den finlandssvenska bloggalan. Vi kollade fiilisar bland dem som tagit sig till final.

Mången bloggare har levt i spänning och i hopp om att få vara med bland finalisterna. Förväntansfulla klickade många in sig på sidan där finalisterna finns listade för att bläddra igenom vilka som är de bästa av de bästa i finlandssvenska bloggosfären. En del släppte säkert ett glädjetjut när de hittade sig själv bland finalisterna medan andra blev snopna. Inget pris i år heller.

Men nu är det då dags att rösta fram de bästa av de bästa av de finlandssvenska bloggarna.Kolla listan på alla finalister och rösta här. Vinnarna utses på Galan 2015 den 21. november på Vasa stadshus.

Största snackisen just nu

Galan 2015 har väckt mycket åsikter och känslor. Det har varit rabalder i bloggosfären under de senaste veckorna. Direkt när listan på finalister släpptes började åsikter ramla in. Var finns alla manliga bloggare? Det finns nämligen inte en enda kille som skulle vara nominerad bland bloggskribenterna.

En del kanske reagerar på att arrangörerna själva är nominerade i hela fyra kategorier. Någon kommenterar avsaknaden av äldre bloggskribenter och undrar varför största delen av finalisterna kommer från Österbotten.

Funderingarna och frågorna är många men nu ska vi kolla runt bland några av finalisterna.

En solskenshistoria

- Jag tror att jag hade skrattat högt om någon då hade berättat att jag kommer bli en av finalisterna för årets tränings- och hälsoblogg.

Malin Andersson

Malin Andersson skriver bloggen Min helt vanliga vardag och är nominerad i kategorin Årets tränings-/hälsoblogg. Hennes historia är intressant eftersom hon för ett år sedan inte ens tränade och mådde dåligt både fysiskt och psykiskt. Hon saknade motivation att ta tag i sin egen hälsa.

- Jag tror att jag hade skrattat högt om någon då hade berättat att jag kommer bli en av finalisterna för årets tränings- och hälsoblogg.

Malin tycker det känns jätteroligt och helt overkligt.

- Trodde faktiskt inte att jag skulle bli bland topp tre, fast jag såklart nog hoppades på det.

De två andra som är nominerade i samma kategori som Malins blogg är Daniela Krooks som bloggar här och Lina Björkskog med Linas träningssblogg.

- Det känns roligt att vi är relativt olika trots att vi alla bloggar om just träning och hälsa, säger Malin.

Inspiratörerna i bloggsofären

Jag håller tummar för oss alla tre!

Nadia Boussir

Nadia Boussir är nominerad i kategorin Årets inspiratör. Även i denna kategori är finalisterna ganska olika och Nadia konstaterar att hon har väldigt starka medtävlande. Linda Antus inspirerar med sin kreativa ådra och Amanda Audas-Kass med sina kloka och jordnära tankar.

- Vad man som människa blir inspirerad av är högst individuellt. Så att vi tre som är rätt så olika varann, står nominerade är ett tydligt bevis på individualism. Jag håller tummar för oss alla tre!

Nadia säger att några personliga favoriter finns med bland finalisterna.

- Många av finalisterna kändes självklara och röstades fram av den stora publiken. Några mindre personliga bloggar skulle jag gärna ha sett. Men över lag är jag nöjd.

Bloggdrottningen förvånad över finalisterna i kategorin Årets blogg

Carola Ekman finns nominerad i hela två kategorier. Hon har inte riktigt hunnit ta in allt eftersom hon i dag filmat scener till den kommande webbtv-serien Mamacitas som har premiär i slutet av veckan.

- Två nomineringar, det hade jag verkligen inte vågat hoppas på! Känns jätteroligt att få cred för det jag gör. Att bli nominerad är en stor vinst i sig.

Carro berättar att de två bloggar hon står nominerad med i kategorin Årets familjeblogg följer hon med dagligen. Hon har svårt att besluta om hon ska rösta på Janina Nylunds blogg eller på Small mum big love som skrivs av Lillemor Asplund-Haapasaari.

- I årets blogg däremot så blev jag lite förvånad över de nominerade.

Carola Ekman

- I årets blogg däremot så blev jag lite förvånad över de nominerade. Men det var ju jättesvårt att förutse vem som skulle hamna i just den kategorin. Må bästa bloggen vinna!

Carros blogg hör för tillfället till en av de mest besökta i Svenskfinland. Hon registrerade sin blogg på Bloggtoppen.fi nyligen och blev själv förvånad över att hon åkte upp så högt på listan.

- Nu de senaste veckorna har jag haft en säker plats bland topp tre, och det är verkligen så kul att få lite koll på var jag ligger eftersom att jag, före jag lade till mig på bloggtoppen inte alls hade koll på min statistik.

Gröna kostymer på galan?

Det är inte bara bloggare som belönas under Galan 2015. Det finns kategorier som Årets artist, Årets företagare, Årets författare och Årets mediepersonlighet.

Sen känns det som en seger i sig att alla nominerade artister sjunger på dialekt.

Axel Åhman från KAJ

Humorgruppen KAJ är en av dem som är nominerad i kategorin Årets artist. Axel Åhman, a:et i KAJ, tycker att det är en otroligt tuff lineup i kategorin. KAJ tävlar mot Vasas flora och fauna och Månskensbonden.

- I årets artist finns ju förutom vi, mina två favoriter från 2015 så det är en heder att vara nominerade i samma kategori. Sen känns det som en seger i sig att alla nominerade artister sjunger på dialekt.

Axel är ännu osäker på om trion kommer att ha möjlighet att närvara på Galan men han lovar att de ska försöka göra det.

- Den gröna kostymen hänger ju nog där hemma i garderoben och väntar på att användas, konstaterar han men tillägger att den nog är ganska extravaganza så outfiten får kanske ändå bli en annan.

Arrangörerna är med bland finalisterna

Ida-Marie Jungell och Maria Frände är de som står bakom arrangemangen kring Galan 2015. De har gjort ett enormt jobb när de gått igenom de cirka 1300 nomineringar som kom in. Bådas personliga bloggar samt deras företag finns med bland finalisterna vilket säkert är något som folk reagerar på.

- Galan 2015 är mer än bara en prisutdelning.

Ida-Marie Jungell

- Det hoppas vi att ingen ser som problem, tvärtom blev vi superglada för det visar ju att folk faktiskt anser att vi har bra bloggar och ett bra företag, säger Ida-Maria Jungell.

Hon påminner också om att det ju är folket som har röstat fram finalisterna, och hon tror att alla som har blivit nominerade är riktigt glada.

- Galan 2015 är mer än bara en prisutdelning. Det är en kväll vi ordnar för alla finlandssvenska bloggare och intresserade, där man kan träffa nya och gamla bekanta och ha en underbar kväll tillsammans.