Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sportdykare städade i Norra hamnen

Från 2015
Uppdaterad 26.10.2015 21:14.
Hey diver, pimp my styrstång...
Bildtext Ekenäs Sportdykare Piraya ordnade ett städtalko i Norra hamnen och plockade upp en massa skrot från havsbottnen.
Bild: Yle/Patrik Rosström

Ekenäs Sportdykare Piraya plockade upp en massa bråte från havsbottnen i Norra hamnen i Ekenäs i lördags (24.10). Föreningens viceordförande Patrick Lybeck säger att dykarna hittade en ansenlig mängd skrot.

Patrick Lybeck i Sportmåndag 26.10.2015
Bildtext Patrick Lybeck.
Bild: Yle/ Christoffer Westerlund

På lördagen (24.10) ordnade Piraya ett städtalko i Norra hamnen. Dykare från föreningen hämtade bråte från havsbottnen.

Dykarna hittade allt möjligt på havsbottnen i Norra hamnen i Ekenäs. Dykarna hämtade upp bland annat flaskor och burkar, bildäck, bilbatterier, blomkrukor, cyklar, ett elskåp och barnvagnar.

- Vi hittade ett helt sortiment av vad folk tror man kan gömma under vattenytan och tro att man aldrig mera behöver se det.

Sportdykarföreningen firar 30-års jubileum i år och Patrick Lybeck berättar att föreningen aldrig tidigare ordnat motsvarande talko i hamnen i Ekenäs.

- Förra sommaren fick vi en anmälan om att någon hade slängt en parkbänk under båten Sunnan II.

- Vi ombads hämta upp bänken och då vi gjorde det och såg hur det såg ut utvecklades tanken att vi kanske borde städa upp där lite mera.

Det är som att besöka en soptipp, säger Patrick Lybeck. Han säger att det verkar som om människornas miljömedvetenhet har ökat.

- Det fanns inte en massa nytt bråte, utan det mesta hade nog legat där ganska länge, säger Lybeck som själv också dök ner och plockade upp skrot.

Juniorernas antal ökar

Piraya har i dag tretton aktiva juniorer. Patrick Lybeck ansvarar för juniorverksamheten i föreningen. Han berättar att juniorernas antal har fördubblats.

- I fjol körde juniorverksamheten i gång med sex ungdomar. Nu är de tretton stycken och flera kan vi inte ta med nu.

Han säger att barn är nyfikna och vill prova på saker. Dykning är intressant.

- Vi fäster alltid stor vikt vid att det är viktigt att ta sitt par i beaktande.

Att ta sitt par i beaktande är speciellt för dykning, säger Lybeck. Han poängterar att det inte handlar om vad man presterar utan det handlar hur det är med paret man dyker med.

- Man dyker alltid i par och i fridykning är den ena på ytan och följer med hur det går. Sedan byter man roller.

Lybeck säger att det i apparatdykning alltid är ett par som går ner.

Moçambique nästa

Patrick Lybeck ska göra sin hobby till sitt jobb inom loppet av några veckor. Han håller som bäst på att avveckla och sälja sin egendom här i Västnyland för att flytta till Moçambique.

Han kommer att hjälpa till i en restaurang och i dykutbildning i sydöstra Afrika.

- Dykningen har äntligen gett mig en chans att prova på någonting nytt. För några veckor sedan hörde jag om ett dykcenter där nere som behöver hjälp med matlagning och dykutbildning.

Han har inte besökt stället tidigare, men innehavarna i centrumet ville ha Lybeck dit för att han har utbildarcertifikat för bland annat dykning och första hjälp.

- Mat har jag alltid lagat på sidan om allting annat, småler han.

Bra med god kondition

På frågan om dykning är en sportgren eller inte svarar Patrick Lybeck efter en kort tankestund:

- Det är bra att vara i god kondition på grund av många olika bitar.

- Själva dykningen är kanske inte en sportgren, det handlar mera om att njuta och ha det skönt. Men, att få all utrustning till stranden, få den på sig och komma iväg är nog en sport, för allt som du kånkar med dig väger upp till 50 -60 kilo.

Patrick Lybeck gästade Sportmåndag 26.10.2015.

Radio Vega Västnyland

16:41

Diskussion om artikeln