Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Terminsavgift för utländska studerande oroar inte

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Bild: Peter Ahlroos/ ÅA:s bildbank

En majoritet av de utländska studerandena i Finland kommer från länder utanför EU och ESS-området. Avgiften är lägre än i andra länder, men alla har inte längre råd att studera i Finland.

Den planerade minimiläsårsavgiften på 1 500 euro kommer att gälla de utbildningar där undervisningsspråket är något annat än de nationella språken. Avgiften har mötts av ris och ros bland studentkårerna i Finland och ledande personer inom högskolevärlden.

Hien Doung Cao 26 år från Vietnam har bott i Vasa i sex år. Han studerar ekonomi vid Vasa universitet och trivs väldigt bra.

Hiem Doung Cao studerar ekonomi
Bildtext Hien Doung Cao

Han ville studera i Finland eftersom det är gratis och för att han hörde att utbildningen är på en hög nivå. Han skräms inte av en eventuell terminsavgift.

- 1500 euro per läsår är lite i jämförelse med andra länder. Till exempel i England kan det kosta 20 000 för ett läsår, säger Cao.

Cao säger att han gärna skulle bo kvar i Finland och arbeta när han är klar med studierna.

Skulle inta ha råd

Ekaterina Vladimirova, 21 år från Ryssland, studerar till ekonomie magister på Vasa universitet i Vasa. Hon fick upp för ögonen för Finland när hon deltog i utbytesprogrammet Erasmus.

- Jag studerade ekonomi tidigare vid St: Petersburgs universitet. Jag kom som utbytesstudent till norra Finland och tyckte väldigt mycket om landet. Jag kände att jag ville fortsätta studera här och inledde mina magisterstudier i Vasa i år.

Ekatarina Vladimirova studerar ekonomi
Bildtext Ekaterina Vladimirova
Bild: Yle/Jonny Smeds

En orsak till varför Vladirova ville studera i Finland är för att hon hört att Finland har en världsledande utbildning. Att studierna är gratis var inget avgörande eftersom hon kunde studera gratis i Ryssland.

Ifall Finland skulle införa en minimiläsårsavgift på 1 500 euro per år tror Vladirova att hon inte skulle ha råd att studera i Finland.

- Överlag är Finland dyrare än Ryssland. Jag har sparat pengar för kunna bo här, säger hon.

Energiklustret lockade

Chung Pham 27 år och Dai Thanh Nguyen 18 år från Vietnam har nyligen inlett sina studier i informationsteknik vid Vasa yrkeshögskola.

- Jag är väldigt intresserad av energi. När jag surfade runt på nätet i jakt på lämpliga skolor hittade jag Vasa och energiklustret, säger Nquyen.

Chung Pham 27 år och Dai Thanh Ngwyen
Bildtext Chung Pham och Dai Thanh Nguyen.
Bild: Yle/Jonny Smeds

- I undervisningen i Finland är det mer betoning på praktiska färdigheter i jämförelse med i Vietnam där undervisningen är väldigt teoretisk.

En eventuell terminsavgift är inget de ser framemot men något de accepterar. I Vietnam kostar en läsårsavgift mellan 500 och 1000 euro, säger de.

- Det är ändå billigare i Finland än i många andra länder, säger de.

Båda två säger att de gärna skulle stanna kvar i Vasa efter studierna och arbeta för energiklustret.

Artikeln uppdaterad 26.10.2015 kl 20.05. Dai Thanh Nguyens namn var felstavat. Efternamnet är Nguyen och inte Ngwyen.