Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu ska bilen löpa bättre genom Esbo

Från 2015
cykelväg vid torvbanevägen i Esbo
Bildtext Det byggs också en led för fotgängare och cyklister längs med hela Torvbanevägen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Från och med i dag ska biltrafiken genom centrala Esbo löpa smidigare. Staden hoppas att nya Torvbanevägen ska avlasta både ring I och ring II.

Torvbanevägen är Esbo stads största enskilda vägprojekt genom tiderna, men förhoppningen är att den gör trafiken smidigare i hela staden.

Vägen löper från Mankans och norra Hagalund tvärs över Åboleden till Alberga och uppskattas därför avlasta ringvägarna.

I samband med den tre kilometer långa vägbiten har också en stor ny planskild korsning byggts. Torvknuten har ramper till Åboleden i riktning mot Helsingfors och ska underlätta också trafiken till huvudstaden.

Tusentals bilar per dag

- Torvbanevägen är en efterlängtad huvudgata.

― planeringschef Salla Hänninen, Esbo stad

Torvbanevägen uppskattas få en trafik på 10 000 fordon per dag. Vägprojektet har kostat 26 miljoner euro. Bygget har pågått sedan 2013, men planerats i tiotals år redan.

- Torvbanevägen är en efterlängtad huvudgata. Detaljplanen fastställdes redan på 1980-talet, säger planeringschef Salla Hänninen på Esbo stads tekniska central.

Esbo har länge varit i behov av nya lösningar för tvärtrafiken. Torvbanevägen får också ramper och hållplatser för bussar. Flera ljudvallar har också byggts längs den nya vägen.

Nya leder även för cyklister

Den nya vägen innebär också att områrdet omkring den får nya affärs- och kontorslokaler. Sådana planeras i bland annat Klobbskog.

I samband med vägbygget har också nya leder för cyklister och fotgängare byggts, med bro över Åboleden. En ny cykelled öppnar också nu mellan Alberga och Mattby-Olars.

Vägprojektet har planerats av Ramboll Finland och Sito, övervakats av Sweco och byggts av Lemminkäinen Infra.