Hoppa till huvudinnehåll

#NiVetIngenting

#NiVetIngenting: Tack!

Från 2015
Uppdaterad 26.10.2015 16:22.
Tommy Nordlund, Louise Bergman, Malin Ekholm, Peter Sjöholm och Linus Lång.
Bildtext Tommy Nordlund, Louise Bergman, Malin Ekholm, Peter Sjöholm och Linus Lång.
Bild: Yle

I en veckas tid har vi lagt fokus på de ungas virtuella liv, med särskild fokus på de kränkningar som förekommer. Vi har belyst de dåliga sidorna men också lyft fram allt det fina med webben. Nu vill vi tacka alla de ungdomar som delat med sig av sin expertis!

Här nedan följer reflektioner från fem journalister som jobbat med #NiVetIngenting.

Peter: Det som #NiVetIngenting har bevisat är att de sociala medierna inte alls bara är hat och mobbning för de unga. Mycket av det sociala umgänget sker via de här kanalerna och ungdomarna är dessutom bra på att ta hand om varandra.

#NiVetIngenting

Skylt med texten #NiVetIngenting
Bild: Yle
  • Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
  • Vi rapporterar 19-25.10.2015
  • Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
  • Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Läs mera här.
  • Läs mer på svenska.yle.fi/nivetingenting.

Däremot förekommer det nog hat och kränkningar. Av de 350 högstadieelever som vi var i kontakt med var det kring hälften som har mött på hat på sociala medier. Tröskeln verkar ändå dessvärre vara hög för att polisanmäla och polisen har inte alltid verktygen för att ta itu den här typens digitala brott.

Två viktiga nyckelord i kontakten med ungdomarna är tillit och intresse. De ungdomar vi intervjuat var alla villiga att tala om sina virtuella upplevelser men att hitta det gemensamma språket kunde ta en stund. Liknande tankar förs också fram av lärarna och barnombudsmannen.

Linus: Jag hör till en generation där sociala medier för många är lika med Facebook. Dagens barn och unga växer upp med tiotals olika sociala medier som en naturlig del av vardagen. Att jobba med #NiVetIngenting har gett mig en fascinerande inblick i hur den här världen fungerar - på gott och ont.

Louise: Det är bara några veckor sedan jag första gången var in på Ask.fm. Det är en app som används ganska flitigt av ungdomar och där man kan vara anonym. Jag blev chockad över vad jag såg. Språket var rått och hårt. Hora, fetto, äckel och annat ännu värre. Hur står ungdomarna ut med det här? Och varför skriver de så mycket elakt åt varandra? Jag var förbluffad.

Efter att ha pratat med ungdomar i högstadier runt om i svenska Österbotten har jag upptäckt något annat. Det finns många ungdomar som väljer bort forum där man kan vara anonym. Det finns många ungdomar som inte skriver hat på nätet. De använder sociala medier till att vara sociala, hitta nya kompisar och umgås. De är kloka och tänker efter var de rör sig på sociala medier. Och framförallt är det många unga som påpekat att problemen med näthat och kränkningar på nätet inte är ett ungdomsproblem. Det är ett mänskligt problem. Vi måste helt enkelt föra in mer mänsklighet också när vi sitter vid våra skärmar.

Tack till alla som delat med sig av tankar och erfarenheter! Speciellt tack till "Lotta" som ville berätta om sitt helvete med nätmobbning.

Mera #NiVetIngenting

Mera #NiVetIngenting blir det ännu i Familjeliv. Programmet sänds lördagen den 31 oktober i Radio Vega kl. 9.03 och repris måndagen därpå kl. 11:03.

Tommy: Blasé är ett ord som återkommer, och som jag stämplar mig själv med. När jag läser hatiska kommentarer och hör om hur människor plågas av nätpåhopp, så inser jag att hatet finns där, mitt framför näsan, så gott som varje dag. Det är på diskussionsforum, i kommentarer under nyhetsartiklar och som anonyma meddelanden. Det är en otrolig massa hat. Och jag känner... nästan ingenting, för hatet har blivit vanligt. Det sprider ut sig och det biter sig fast i de mest vardagliga sidor på nätet.

Har du läst en artikel så kan du nästan utgå ifrån att de anonyma kommentarerna innehåller någon form av ansiktslösa spydigheter. Det mest skrämmande är hur lite det skrämmer. Därför känns det otroligt viktigt att få ta del av alla historier och upplevelser som kommit fram genom #NiVetIngenting.

Malin: När projektet nu är slut vill jag framför allt passa på och tacka alla underbara tonåringar som hjälpt oss. Tack alla ni som ställde upp på bakgrundsintervjuer. Tack alla ni som svarade på enkäten. Tack till nyhetsskolans elever. Tack till alla elever som ställde upp på intervjuer. Utan er skulle #NiVetIngenting ha varit helt omöjligt att genomföra.

Vi journalister som varit med om projektet jobbar i huvudsak framför en skärm men det innebär inte att vi skulle vara mera på kartan. Det visade sig att vi var lika ute som alla andra vuxna då det gäller ungdomarnas värld på sociala medier. Nu vet vi lite mera. Tack för det!