Vattnet som kunde ändra världshistorien

För att vinna andra världskriget jobbar Nazityskland för att utveckla en atombomb. För att lyckas behöver man tungt vatten som endast framställs vid Norsk Hydros produktionsanläggning i Vemork nära norska småstaden Rjukan.
I dramaserien Kampen om tungvattnet får vi i sex avsnitt följa tyskarnas kamp för att komma över vattnet och britternas och norrmännens envisa kamp för att förhindra dem.
Tyska vetenskapsmannen Werner Heisenberg får motvilligt välja mellan att bli frontsoldat eller stanna i Berlin och göra det han älskar mest, att forska. Han väljer Berlin och bli indragen i projektet. För att framställa bomben behöver tyskarna tungvatten.
Norska motståndsmannen och vetenskapsmannen Leif Tronstad har i tiderna ansvarat för byggandet av tungvattenfabriken i Vemork. Han blir misstänksam när han hör om tyskarnas köp av tungvatten och besluter sig för att kontakta engelska underrättelsetjänsten. Tillsammans måste man stoppa tyskarna och deras atombombsprojekt.
Tronstad sätter samman sabotagegruppen Grouse. Målet är att, med assistans av engelska soldater, spränga anläggningen i Vemork.
Se NRKs Kampen om tungvattnet -trailer på Youtube.
Grundläggande research
Skaparna bakom serien har lagt stor vikt vid att göra allt kring serien så autentiskt som möjligt. Det gäller både miljöerna, karaktärerna, kläderna och övrig rekvisita. Espen Klouman Høiner som spelar en av huvudrollerna som Leif Tronstad fick bland annat läsa dagböcker och brev som den riktiga Tronstad skrev under kriget.
- Det gjorde intryck och gav mig en unik inblick i vilka tankar Leif Tronstad hade kring aktionen. Han slet med moraliska dilemman och det faktum att han visste att det skulle kosta liv, berättar Klouman Høiner.
Skådespelarna fördjupade sig också i krigslitteratur inför inspelningarna.
- Varje sabotör har var för sig skrivit en bok om aktionen så under inspelningarna kom varje skådespelare släpande med sex böcker under armen. Eftersom böcker beskriver samma handling på lite olika sätt blev det inte sällan lite oenighet om vad som var historiskt riktigt, berättar Tobias Santelmann som i serien spelar Joachim Rønneberg.
Fakta möter fiktion
Trots grundläggande research fick serien också en del kritik hemma i Norge. Bland annat gällande det som skulle kallas operation Freshmen där inte alla detaljer är autentiska. På det stora hela blev dock mottagande positivt.
För att få berättelsen att fungera rent dramaturgiskt har man också satt in personer i händelsen som inte existerat i verkligheten. Rättare sagt har man bakat in flera personer i en och samma rollkaraktär. Bland annat Hydros generaldirektör Bjørn Henriksen och den brittiska officeren Julie Smith är sådana karaktärer.
Fakta kring aktionen mot anläggningen i Vemork
- Aktionen mot Norsk Hydros anläggning vi Rjukan under andra världskriget var en militär aktion utfört av Kompani Linge (En norsk militäravdelning)
- Produktionen av tungt vatten var av stor betydelse för den tyska atomforskningen.
- De först fallskärmssoldaterna landade i området mellan 18 och 19 oktober 1942; sprängningsaktionen mot Norsk Hydros fabrik skedde 27 feb 1943
- Tunnvattenaktionen är en av de mest berömda sabotageaktionerna under andra världskriget. Den visade bland annat hur skonsam ett sabotageangrepp var för civilbefolkningen i jämförelse med flygangrepp.
- Aktionen har filmatiserats två gånger tidigare; den norska Kampen om tungtvannet (1948) och den amerikanska filmen The Heroes of Telemark (1965)
Källa: Store Norske Leksikon / artikel på nrk.no
Norsk storsatsning
Dramaserien Kampen om Tungvattnet är producerad av Filmkameraterna för norska rundradiobolaget NRK och hade en budget på 75 miljoner kronor. I hemlandet blev serien en tittarsuccé där både första och sista avsnittet sågs av ca 1,3 miljoner.
Serien har också väckt stort intresse utanför Norges gränser. Inte kanske så överraskande eftersom det handlar om andra världskriget som alltid fortsätter att fascinera och flera länders historia vävs in i berättelsen. Utöver de nordiska länderna kommer serien också att sändas i bland annat Spanien, USA, Canada, Frankrike, Belgien, Holland, Luxemburg och Polen.
Dramaserien har också blivit prisbelönad. Hemma i Norge vann den Gullruten för bästa tv-drama och serien har också tilldelats det prestigevärda Prix Italia.
Historien om SS är som den är, och man behöver inte spela det, spela hellre personen som finns inuti uniformen.
Per-Olav Sørensen
Inget behov att spela uniformen
Eftersom Kampen om tungvattnet fick stor genomslagskraft på hemmaplan i Norge skapade det naturligt också en hel del debatt om norrmännens relation till Nazityskland. Regissör Per-Olav Sørensen hade också som mål att ge bilden av en mer realistisk och nyanserad bild av nazisterna.
- Vad gör man i en krigssituation, hur blir man fångad i ett Nazityskland och de idéer som existerade. Vem rymde, vem gjorde det inte, varför rymde de inte? Vilket slags Tyskland hade man hoppats på , vad visste man om koncentrationslägren, vem förträngde det och varför, frågar sig Sørensen i en intervju för norska P3.
Viljan att se personen innanför uniformen gör också att serien inte framhäver strama SS-soldater som med morsk blick gör nazihälsningen.
- Som jag sa till skådespelarna så behöver de inte spela sin uniform, den är där och alla vet vad den symboliserar. Historien om SS är som den är, och man behöver inte spela det, spela hellre personen som finns inuti uniformen.
När nazisterna framställs på det här sättet blir de enligt regissören ännu mer skrämmande än när de är uppenbart onda.
- Det blir hemskare eftersom vi blir mer jämbördiga. Människorna som smög sig in i Vemork och de som tjänade Tyskland blir mer lika, och det är hela poängen.
Orginaltitel: Kampen om tungtvannet / Norge 2014)
Serien sändes första gången på Yle Fem 2015
6 avsnitt
30 dagar på Arenan
I huvudrollerna: Espen Klouman- Høiner (Tronstad), Christoph Bach (Heisenberg), Anna Friel (Julie Smith), Pip Torrens (John Skinner Wilson).
Produktion: Filmkameratene för NRK / Samproduktion
Regi: Per-Olav Sørensen
Manus: Petter Rosenlund
Källor till artikeln / mer läsning på nrk.no: (på norska)
Dette er historien Hollywood har siklet etter
Mer enn nok dramtikk i virkligheten til ikke å ta seg slike friheter
Var Werner Heisenberg homofil?
Kampen om tungtvannet solgt til ende flere land
Kampen om tungtvannet er årets tv-drama
Hedret med internasjonal drama-pris
Den sista sabotören
I anslutning till dramaserien Kampen om tungvattnet sänder Yle Fem också dokumentären Den sista sabotören (Yle Fem tisdag 20.12.2016). I dokumentären berättar en 95-årig Joachim Rønneberg om hur han ledde sabotaget mot tungvattenfabriken.
