Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Söderkullabor oroliga för att servicen försvinner till Nickby

Från 2015
Uppdaterad 26.10.2015 19:34.
rondellen i söderkulla centrum i sibbo 26.10.15
Bildtext Söderkulla centrum.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Aktias beslut att stänga det sista bankkontoret i Söderkulla väcker reaktioner hos Sibboborna. De är oroliga för att all service försvinner till Nickby. Yle Östnyland pejlade stämningarna bland Söderkullabor och politiker.

Skylt där det står Aktia.
Bildtext Aktia stänger snart sitt Söderkullakontor.
Bild: Yle/Malin Valtonen

I fredags rapporterade Yle Östnyland om att det sista bankkontoret försvinner från Söderkulla i Sibbo. Aktia väljer att koncentrera sig till ett enda ställe i kommunen, nämligen Nickby.

Det här reagerade en del kommuninvånare negativt på. Många frågade sig varför Aktia fattar ett sådant beslut då Söderkulla ändå är ett tillväxtområde.

Yle Östnylands reporter träffar Söderkullabon Maj Andersson utanför biblioteket. Hon tycker att det är tokigt att Aktias bankkontor också ska försvinna från kommundelen.

– Det borde inte få stängas. Jag vill fortfarande ha min service över en disk. Jag kommer inte att åka ända till Nickby, säger Andersson som är över åttio år gammal.

Vill inte byta bank

Jag bytte från Andelsbanken till Aktia eftersom jag fick höra att de har billigare service. Ska jag behöva byta bank igen?

Andersson var länge kund hos Andelsbanken, som redan tidigare har meddelat om en stängning av sitt Söderkullakontor. Hon bytte till Aktia efter att ha fått höra att de har billigare service, och undrar nu om hon ska tvingas byta bank igen.

Överlag är hon ändå nöjd med servicen i Söderkulla. Butik, bank och läkarvård har alla funnits på samma ställe. Det har inte varit några problem.

– Men jag tycker nog det är mycket som händer i Nickby som inte finns här.

Butik med husgeråd och kläder önskas

Jag saknar en butik i stil med Citymarket, där man kan skaffa olika bruksföremål och klädesplagg. Här kan man mest köpa mat.

Yle Östnylands reporter träffar också ett sällskap på tre damer som bara vill uppge sina förnamn – Pirkko, Marita och Auli.

– Jag saknar en butik i stil med Citymarket, där man kan skaffa olika bruksföremål och klädesplagg, säger Marita. Här kan man mest köpa mat.

Pirkko instämmer och konstaterar att det finns många äldre personer i Söderkulla. De måste ta sig till Borgå eller till Östra Centrum om de ska handla kläder, till exempel.

Till Nickby åker damerna ogärna. De tar sig hellre till Helsingfors eftersom det är lättare.

– Det går ganska dåligt med bussar till Nickby under sommaren då skolorna är stängda, säger Marita. Ska man dit så är det en heldagsfärd.

Opraktiskt att göra ärenden i Nickby

Jag är också rädd för hur det ska gå med vår hälsostation. All hälsovård finns också i Nickby.

Behöver man uträtta ärenden i Nickby får man enligt Marita vänta i flera timmar på att bussen går tillbaka till Söderkulla.

I Nickby finns inte så mycket att göra medan man väntar, så det blir mest att sitta på en bänk eller att dricka kaffe på busstationen.

– Det som kommer att vara en brist i framtiden är att alla bankkontor försvinner. Många äldre har inte bankkort och datorer, säger Pirkko.

– Jag är också rädd för hur det ska gå med hälsostationen här. All hälsovård finns i Nickby.

Damerna är också nöjda med mycket, bland annat med den nya rondellen. Tidigare var det många olyckor i korsningen utanför biblioteket. Det byggs nya bostäder i Söderkulla och biblioteket är toppen – speciellt då man snart kan komma in också under kvällar och veckoslut.

– En lite större simhall skulle jag gärna se att vi fick, säger Auli.

Dumt beslut av Aktia

Det kunde vara en konkurrensfördel för en bank att säga att vi går mot strömmen och fortsätter erbjuda personliga service.

Fullmäktigeledamot Caspar Berntzen (VGS) säger att han förstår de ekonomiska realiteterna och att tanken är att allt fler bankärenden ska skötas på nätet.

Han tycker ändå att det känns konstigt att banktjänsterna försvinner från Söderkulla och flyttas till Nickby. Enligt Berntzen är beslutet dumt eftersom södra Sibbo är den del av kommunen som växer överlägset mest.

– Snarare kunde det vara en konkurrensfördel för en bank att säga att vi går mot strömmen och fortsätter erbjuda personlig service. Trots de ekonomiska realiteterna är det något många fortfarande vill ha, säger Berntzen.

Kommunen sköter balansen bra

Nya ARA-bostäder på Tasbyvägen i Söderkulla.
Bildtext Bostäder byggs i Söderkulla.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Berntzen tycker att Sibbo kommun hittills har varit förhållandevis bra på att sköta balansen mellan Nickby och Söderkulla.

Han konstaterar att det finns en viss fysisk distans mellan de två centrumen. Har man bil går det snabbt att köra, men alla kommuninvånare har inte det.

– Därför är det viktigt att det finns vissa typer av service i Söderkulla, som till exempel tandläkare och bibliotek.

Ser man till ett längre perspektiv är folk mest intresserade av att flytta till södra Sibbo. Kommunen har dessutom satsat på planläggningen av områden som Eriksnäs.

– Om former av närservice då försvinner från södra Sibbo går det inte riktigt ihop med planerna, säger Berntzen.

Tråkig utveckling, men dagens melodi

Visst är det en tråkig utveckling, men beslutet att stänga Aktiakontoret är kommersiellt. Kommunen kan inte påverka det.

Fullmäktigeledamot Ari Oksanen (Saml) säger att det är ett kommersiellt beslut att stänga Aktiabanken i Söderkulla och att koncentrera verksamheten till Nickby.

Kommunen kan inte påverka beslutet.

– Visst är det en tråkig utveckling men bankkontor behövs helt enkelt inte på samma sätt längre. Om något år kan det förstås hända att behovet förändras, säger Oksanen.

Han tror inte att det är någon dålig vision från kommunens sida som har lett till att bankkontoren försvinner från Söderkulla. Tvärtom är det flera nya serviceformer på kommande till södra Sibbo.

– Befolkningsmängden ökar hela tiden. Åtminstone ett nytt gym ska öppna i Söderkulla, och butikstjänsterna kanske utökas med en Lidl-affär i något skede.

Befolkningsökningen ger utmaningar

Sibbo står inför en kraftig befolkningsutveckling. Vi måste göra investeringar i rätt tid, till exempel vad gäller skolor och daghem.

Oksanen menar också att det inte har varit någon större utmaning för kommunen att utveckla sina två centrum. Balansen ser ganska bra ut då man tänker på planläggningen för Nickby, Söderkulla och Tallmo.

– Sibbo kommer att stå inför en av de kraftigaste befolkningsutvecklingarna i Finland. Det för med sig en del utmaningar.

Oksanen säger att kommunen måste göra investeringar i rätt tid, till exempel vad gäller skolor och daghem.

– Inom social- och hälsovården kan vi inte göra större investeringar, eftersom vi i och med vårdreformen inte kommer att ha hand om det längre. Där minskar trycket en aning, säger Oksanen.