Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Video: På kattkaféet kan du yoga med en kisse i famnen

Från 2015
Uppdaterad 27.10.2015 08:39.
Katterna skapar stämning - Spela upp på Arenan

Katter och yoga går bra ihop, tycker kattkaféets yogainstruktör: "Katter har av naturen den energinivå man strävar efter i yoga."

Solhälsningen, krigarställningen, kobran och - katten, inte bara som yogaställning utan som i en livslevande, lurvig katt som nosar dig i ansiktet eller lägger sig till ro i ditt knä.

Katt som sover
Bildtext Katternas energi lär passa bra att joga till.
Bild: Yle/Nicole Hjelt

Yogadeltagarna på kattkaféet i Helsingfors gör lugnt sina rörelser efter Anna Savolainens instruktioner och kaféets katter vandrar nyfiket av och an mellan ben och armar.

De buffar deltagarna med nosen och lägger sig riktigt nära dem när det är dags för avslappningsövning.

"Katter och yoga på samma våglängd"

Yogainstruktör Anna Savolainen kom på idén tillsammans med kattkaféets ägare. Kaféet erbjuder nu kattyoga två gånger varje måndag. Savolainen tycker katter och yoga passar bra ihop.

- Jag tycker katter och yoga ligger på samma våglängd energimässigt. Det är mycket vi kunde lära oss av katter, som att det går bra att bara vara och inte alltid vara så målmedveten.

- Under avslappningsövningen kan de lägga sig tätt intill någon och somna.

― Yogainstruktör Anna Savolainen

Savolainen beskriver katternas energi som en sorts lugn zen-energi, och jämför hemmakatternas tillvaro med yogans eftersträvan att vara närvarande i nuet.

- Visserligen är kaféets katter ganska unga ännu och kan vara rätt vilda, särskilt på morgonen när de just fått mat. Men under avslappningsövningen kan de lägga sig tätt intill någon och somna.

Kattyogan har lockat yogasalen full, särskilt under kvällstimmen.

Vad får de som yogar ut av att katterna är där?

- De får väl samma sak som kattkaféets gäster överlag, de vill gärna ha sällskap av en katt. Vi märker att redan en liten kontakt med katterna känns som en stor grej för dem som yogar. Jag börjar åtminstone själv le något oerhört när jag ser katterna röra sig bland dem som yogar och buffa på dem.

Vi ska också ha en singelkväll för kattmänniskor och en tävling i att sticka yllesockor i kattema.

― Pasi Nikkinen, kaféföretagare

Katter som tema är en hit

Kattkaféet i Kampen öppnade i somras. Kaféföretagaren Pasi Nikkinen säger att han planerar fler kattrelaterade teman: katterna har gett kaféet gott om kunder. Det har lönat sig att ha ett koncept som sticker ut bland kafékonkurrenterna.

- Jag gör saker och ting med glimten i ögat. Vi ska också ha en singelkväll för kattmänniskor och en tävling i att sticka yllesockor i kattema.

Videoklipp och intervju av Ulla Malminen/Yle Helsinki.