Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Allt fler pojkar får ångest av nätporr

Från 2015
Porr
Bild: Yle /Petter Sandelin

Är min penis tillräckligt stor? Vad är gruppsex? Måste man gilla analsex? Olika porrsajters effekt syns allt mer i unga pojkars frågor om sex.

Konsumtionen av nätporr ökar och det märks på telefonsamtalen som kommer till Väestöliittos telefontjänst Pojkarnas telefon. Av alla samtal som kom in i fjol berörde närmare 700 porr eller masturbation.

- Alltid har det ställts frågor om sex. Men de senaste åren har nätporren fått en allt större roll i diskussionernas innehåll. När man talar lite längre med den som ringer kommer det ofta fram att pojken har kollat på porr på nätet och nu funderar på det han sett, säger Mika Lehtonen, chef för pojkarnas och de unga männens enhet vid Väestöliitto.

Jag har sett på sådant med tre män och en kvinna. Blir det många barn? Hur vet man vem som är pappan?

Pojke till Pojkarnas telefon

Många är oroade över storleken på sin penis. Pojkarna ställer också frågor om ett samlags längd och sexställningar.

- De upplever att de inte kan mäta sig med det de sett i porrvideorna, säger Lehtonen.

De varierande sätten att ha sex som går att se på nätet ger pojkarna ångest.

- Många frågar om de måste göra det ena och de andra om de inte vill. En sak som pojkarna funderar på är till exempel analsex. Måste man gilla det? Tänk om man inte gillar det? säger Lehtonen.

Medelåldern för de som ringer är 13 år.

Skadliga modeller

Nätporrens effekter syns också i pojkarnas attityder mot flickor. Lehtonen ger ett konkret exempel. I en viss genre av porrvideor plockar män med sig okända kvinnor på gatan. De kör till en lägenhet där kvinnan vips går med på gruppsex. Scenerna utseplar sig som i en dokumentär, som om personerna inte skulle följa ett manus till en porrfilm.

Jag såg en löspenis med två ändor. Ska den dit i urinhålet?

Pojke till Pojkarnas telefon

- Sådana här filmer är väldigt skadliga modeller. En ung pojke som är lite skygg för flickor och som socialt ännu inte är så skicklig får helt fel uppfattning av hur man ska närma sig det motsatta könet. I praktiken lär sig pojkar att direkta förslag är okej och fungerar, säger Lehtonen.

Sexualundervisningen i skolan strävar dels efter att korrigera missförstånden, men budskapet når inte alltid fram. Enligt Lehtonen handlar det om pojkarnas kultur och om mängden av intryck som pojkarna kan få.

- Det råder en strikt kod bland pojkar gällande vem som kan ge råd eller information om sex. En lärare kan ha svårt att klara sig mot kompisarna eller nätet.

Allt yngre ser på porr

Unga pojkar har alltid efterhärmat porr. Med nätet har porren blivit lättillgänglig. Också annat än mainstream-porr är nuförtiden lätt att hitta.

Utgående från diskussionerna som förs på Pojkarnas Telefon ser pojkar huvudsakligen på porr via streamingtjänster på nätet. Pojkarna har börjat besöka sidorna vid mycket ung ålder.

- Redan fjärde- och femteklassister har sett porr på nätet. Man kollar på porr fast på rasten i skolan. Så kan man gå omkring och ropa saker som man lärt sig från videorna, fast man egentligen inte förstår vad de handlar om.

Alltid när jag är hemma måste jag se på de där sidorna. Min kompis visade dem för ett par år sedan och sade att det är fegt att inte kolla. Jag runkar varje gång jag kollar.

Pojke till Pojkarnas telefon

Ännu för ett par år sedan kunde föräldrarna bevaka barnens nätanvändning genom att till exempel placera datorn i vardagsrummet. Nuförtiden hjälper det inte.

- Med en smarttelefon kommer man åt webben var som helst. Och nu har allt yngre barn sådana telefoner, säger Lehtonen.

Vuxna människors porrberoende har diskuterats i offentligheten den senaste tiden. Många forskare ser den ökande porrkonsumtionen som ett problem. En del anser däremot inte att porrberoende som psykiskt problem kan jämföras med spel- eller drogberoende.

Lehtonen kan inte på rak arm säga om det går att urskilja porrberoende i de samtal som kommer till Pojkarnas telefon.

- I samtalet försöker man lugnt förklara att allt man ser på nätet inte är sant. Det viktiga är att vidga barnets eller den ungas perspektiv. Det största problemet för många är hur man ska närma sig flickor, och porren har ingen lösning på det, säger Lehtonen.

Pojkarnas telefon för pojkar under 20 år. Tel. 0800 948 84, måndag till fredag kl. 13-18.

Citaten är utdrag ur Pojkarnas telefons årsrapport.

Jani Parkkari
Ursprungstexten på Yle Vanhemmuus sidor.