Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Över 100 000 nya flyktingar i Syrien på en månad

Från 2015
Röjning efter bombning i Aleppo
Bildtext Frivilliga röjer och söker kroppar efter en bombning i Aleppo.

Åtminstone 120 000 mänskor har tvingats fly upptrappade strider i Aleppo, Hama och Idlib sedan början av oktober. Samtidigt meddelar Ryssland att flygräderna i landet har trappats upp.

Långt fler mänskor har flytt de allt mer intensiva striderna och bombningarna i de syriska regionerna Aleppo, Hama och Idlib än tidigare uppskattat, uppger FN.

Den syriska regimens styrkor stödda av iranska förband och ryska flyg gick till angrepp mot rebellfästen i de tre regionerna för snart en månad sedan.

Sedan dess har 120 000 mänskor tvingats fly undan regimstyrkornas framfart och häftiga artilleri- och flygangrepp, uppger FN.

– Största delen av de nya flyktingarna har antingen flytt till de byar där de föddes, till släktingar på säkrare orter eller till flyktingläger nära gränsen till Turkiet, säger Vanessa Huguenin vid FN-organet OCHA som koordinerar humanitär hjälp.

– Det råder stort behov av tält, vatten, mat och sanitetsutrustning i de berörda områdena, tillägger Huegenin.

Upptrappade räder

Samtidigt meddelar Rysslands försvarsministerium att de ryska räderna i Syrien har trappats upp markant de senaste dagarna.

Bara på måndag utfördes över 90 räder, flest under en dag sedan Ryssland började bomba mål i Syrien.

Angreppen riktades mot mål i Latakia, Idlib, Hama och Aleppo.

Dessutom bombades rebellkontrollerade förorter till huvudstaden Damaskus.

Ryssland uppger att angreppen riktades mot terrorgrupperna Islamiska staten (IS) och Jabhat al-Nusra.

Enligt krigsforskningsinstitutet ISW har varken Jabhat al-Nusra eller IS någon närvaro i de områden där majoriteten av de ryska bombningarna har koncentrerats.