Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Jägare nobbar blyfritt i bössan

Från 2015
Uppdaterad 24.02.2016 10:46.
De tre patronerna till vänster består av bly medan de två till höger är helt av koppar.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Giftfria alternativ finns, men få jägare är beredda att byta. Kopparkulor är dyrare, men har flera fördelar.

Jaktsäsongen är nu som livligast. Förutom älg jagas bland annat vitssvanshjort och rådjur. Det innebär också att det viner massvis med kulor och hagel i luften. På 90-talet introducerades den blyfria kulan, men det är få jägare som gått över.

Blyblodiga viltkonsumenter

Risken med blyammunition är att kulorna kan fragmenteras då de kommer in i djuret. Den som sedan äter av köttet kan i värsta fall drabbas av blyförgiftning, störningar i nervsystemets funktioner och njurskada. Barn löper större risk då de utsätts för proportionerligt sett större mängder.

Studier i Sverige tyder på att personer som äter viltkött minst en gång i månaden har till och med 50 procent mera bly i blodet än personer som äter viltkött mera sällan. Rekommendationen är därför att skära bort minst tio centimeter kött runt sårkanalen.

Projektilen i den mest använda typen av ammunition består av bly inhöljt i en kopparmantel. Då kulan träffar djuret ska den försvampas och alltså få en större dimension så att den gör en större sårkanal.

Om den avfyras på kortare håll och träffar ett ben finns det risk för att kulan fragmenteras och går i bitar i det omkringliggande köttet.

Koppar dödligare – för djuret

Matias Dahlberg, som driver jaktbutiken Ase ja Kone i Åbo, säger att få jägare verkar ha uppmärksammat riskerna. Han säger att jägare gärna håller sig till den ammunition som de alltid skjutit med och att de därför ogärna byter. Blyammunitionen är dessutom billigare, men enligt Dahlberg har kopparkulorna flera fördelar.

Matias Dahlberg med de två typerna av ammunition. Blyfritt i höger hand.
Bildtext Matias Dahlberg med de två typerna av ammunition. Blyfritt i höger hand.
Bild: Yle/Peter Petrelius

– Största fördelen är att kopparkulor dödar bättre och effektivare då de har en bättre genomträngningskraft. Det minskar på antalet eftersökningar och spårningar. En blykula kan förlora sin dödliga effekt om den till exempel träffar ett större ben.

En annan effekt är att köttsvinnet minskar då ingenting behöver kasseras. Mängden är visserligen minimal, enligt Dahlberg 1-2 kilo kött av totalt kring 100 kilo i en vuxen älg.