Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Animalia: Slakterier bryter mot lagen

Från 2015
Uppdaterad 26.10.2015 22:22.
Grisar
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Djurskyddsorganisationen Animalia uppger att många slakterier bryter mot lagen på ett flagrant sätt.

Yles program MOT har publicerat smygfilmat videomaterial på några slakterier i södra Finland där man ser hur slaktprocessen kan gå till.

Materialet, som omfattar några hundra timmar, är filmat av organisationen Djurens Rätt under hösten 2013, år 2014 och hösten 2015.

- Bilderna visar att branschens egen bevakning inte räcker på långt när för att garantera djurens välfärd, säger Animalias vd Mai Kivelä.

Man kan se hur djuren blir slagna och att de får rikligt med stötar från elpiskor. Nedsövningen misslyckas i flera fall så att djuren åsamkas onödigt lidande.

Vid Animalia säger man att man känt till problemen med nedsövningen i och med att slaktningstakten är så hård. Personalen ska i vissa slakterier klara av att ta livet av upp till 600 svin eller 9 000 broilrar i timmen, vilket ökar på risken för misstag.

- Däremot är vi överraskade av den totalt onödiga och systematiska brutalitet som djuren många gånger utsätts för vid slakten, säger Kivelä.

MOT (På finska). Bilderna är råa och kan uppröra läsare.

Lid först, dö sedan (12) - Spela upp på Arenan

SLC vill ha djurvälfärd i hela kedjan

Svenska lantbruksproducenter säger i ett pressmeddelande med anledning av MOT-programmet att produktionsdjur alltid ska behandlas så att djuren inte utsätts för onödigt lidande.

Djuren ska behandlas väl genom hela kedjan, från födsel till slakt, slår SLC fast.

Diskussion om artikeln