Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA utmanar Kina i Sydkinesiska havet

Från 2015
Uppdaterad 27.10.2015 07:57.
USA:s flotta på sydkinesiska havet 17.9.2015.
Bildtext USA:s flotta på sydkinesiska havet.
Bild: U.S. Navy/ Corey T. Jones

USA har skickat ett amerikanskt krigsfartyg till territorialvatten som Kina gör anspråk på vid Spratlyöarna i Sydkinesiska havet. USA planerar flera liknande operationer för att "värna om navigationsfriheten".

Det med kryssningsmissiler bestyckade örlogsfartyget USS Lassen, understött av amerikanska spaningsflyg, har seglat in på territorialvatten som Kina gör anspråk på i Sydkinesiska havet. Det bekräftas av källor inom det amerikanska försvarsministeriet.

Spratlyöarna i Sydkinesiska havet består av hundratals öar och atoller. Övärlden är omstridd och föremål för många dispyter mellan Kina, Taiwan, Vietnam, Malaysia, Filippinerna och Brunei.

2013 inledde Kina stora byggprojekt för att omvandla de befintliga reven Subi och Mischief till konstgjorda öar. Kina hävdar att 12 nautiska mil (22 kilometer) av vattnet kring öarna utgör kinesiskt territorialvatten.

Enligt internationell havsrätt ger artificiella öar inte ett land rätt till omkringliggande vatten.

Anonyma källor inom det amerikanska försvarsministeriet uppger för amerikanska medier att USS Lassen seglat närmare öarna än 12 nautiska mil.

USA vill "skydda den globala ekonomin"

Den amerikanska utmaningen var inte oväntad. Den har planerats i månader. USA säger sig vilja värna om navigationsfriheten i internationella vatten.

- Det här är en avgörande central princip, speciellt i Sydkinesiska havet, sade Vita husets pressekreterare Josh Earnest vid en presskonferens. Mångmiljardbelopp av handel flyter genom den här regionen varje år - kanske mera än så. Att försäkra sig om ett fritt handelsflöde och att försäkra sig om navigationsfriheten för de här handelsfartygen är livsviktigt för den globala ekonomin.

Satellitbilder har också visat att Kina har byggt landningsbanor på de aktuella konstgjorda öarna. USA oroar sig för militarisering av öarna, trots att Kina har förnekat att man har sådana avsikter.

Kina "tillåter inte kränkningar"

Kina har tidigare varnat USA och meddelat att man inte kommer att tillåta något land att kränka det kinesiska territorialvattnet vid Spratlyöarna.

Den första reaktionen från Peking var ändå rätt försiktig.

- Om det här stämmer så uppmanar vi den amerikanska sidan att tänka efter innan de handlar, att inte agera överilat och att inte skapa problem för ingenting, sade utrikesminister Wang Yi i en första kommentar.

Senare varnade det kinesiska utrikesministeriet på sin webbplats USA för "farliga och provokativa handlingar som hotar Kinas suveränitet och säkerhetsintressen" .

USA, i sin tur, planerar att fortsätta med motsvarande aktioner under de kommande veckorna.

Nyhetsbyråerna citerar anonyma amerikanska försvarskällor som säger att man också kan komma att patrullera i vatten som Vietnam och Filippinerna försöker lägga anspråk på.

Diskussion om artikeln