Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tynkkynen ber partiledningen ta tillbaka sitt beslut

Uppdaterad 27.10.2015 12:02.
Sebastian Tynkkynen i aamu-tv den 27 oktober 2015.
Bildtext Sebastian Tynkkynen i aamu-tv.

Sebastian Tynkkynen vidhåller att han blivit utesluten ur sannfinländarna på olagliga grunder. Han förmodar att hans samtal har blivit avlyssnade i smyg.

Tynkkynen besökte Yles morgon-tv på tisdagen och sade att han hoppas att partiledningen tar tillbaka sitt beslut att utesluta honom från partiet.

– Under natten och morgonen fattade jag beslutet att nu börjar resan tillbaka till Sannfinländarna. Jag tänker diskutera med partiledningen. Experter har sagt att beslutet om uteslutningen var olaglig.

– Jag kommer att be partiledningen att ta tillbaka sitt beslut. Det bryter endera mot partiets regler eller mot lagen. De kan bestämma vilkendera.

Tynkkynen vill fortsätta inom Sannfinländarna eftersom han anser att det skulle ge fel signaler till de partiaktiva om han i det här skedet drog sig ur.

– Om jag drar mig tillbaka, skulle det för många sannfinländare vara ett tecken på att den här sortens partiverksamhet är legitim. Efter det skulle man inte våga framföra kritik.

Soini: Det finns många slags rättslärda

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini vidhåller ändå att det var lagenligt att utesluta Tynkkynen ur partiet. Detta trots att flera rättslärda alltså ifrågasatt beslutet.

- Det finns många slags rättslärda. Vi har tillgång till utlåtanden av flera rättsexperter som anser att beslutet var lagligt, sade Soini i Yles program Morgonettan på tisdag.

Enligt Soini avgörs frågan i sista hand i rätten. Tynkkynen vill för sin del inte göra fallet till en rättsak.

Soini avfärdade i intervjun också den utbredda uppfattningen om att den egentliga orsaken till att Tynkkynen avpolleterades var hans kritik mot partiledningen.

- Ledarskribenter och andra har naturligtvis rätt till sina åsikter, men partistyrelsen tog illa upp av att Tynkkynen inte besvarade frågorna om hans namnlista, sade Soini.

Misstänker att han blivit avlyssnad

I söndags uppgav Tynkkynen i en video på Facebook att han utsatts för påtryckningar och hot från partiets sida. Nu berättade han om ett samtal han i början av oktober haft med utrikesminister Timo Soinis statssekreterare Samuli Virtanen. Denne hade bett honom att lämna partiet.

- Han frågade mig om jag hade någon inspelningsapparatur. Naturligtvis inte, sade jag. Sedan ställde han en rad mycket hätska frågor, ibland kunde han ställa en fråga fyra gånger utan att jag hann svara ordentligt, skildrar Tynkkynen.

- Sedan tog Virtanen sin mobil ur fickan och tryckte mycket dramatiskt på knappen. Han lät förstå att samtalet hade bandats.

Tynkkynen är ändå inte säker på om samtalet spelades in.