Saudisk prins greps med två ton knark
Den saudiske prinsen Abdel Mohsen Bin Walid Bin Abdulaziz greps på flygplatsen i Libanons huvudstad Beirut på måndagen. Han och hans fyra kumpaner var på väg att lasta två ton narkotikatabletter ombord på prinsens privata flygplan.
- Vi har stoppat prins Abdel Mohsen Bin Walid Bin Abdulaziz som är en av kungafamiljens medlemmar. Han försökte smuggla två ton knark på sitt eget flygplan. Så skrev den libanesiska polisen i ett pressmeddelande.
Enligt libanesisk polis var smugglingsoperationen en av de största som någonsin avslöjats på flygplatsen i Beirut.
Han försökte smuggla två ton knark på sitt eget flygplan.
Libanesisk polis
Lasten som stoppades ska ha bestått av åtminstone ett fyrtiotal papplådor, försedda med klisterlappar med prinsens eget namn på.
Lådorna innehöll huvudsakligen narkotikatabletter av typen Fenetyllin. En form av amfetamin som är populärt i Mellanöstern och går där under namnet Captagon.
I ett första förhör ska prinsen ha hävdat att tabletterna var för hans "eget bruk".
Populär drog bland krigare i Syrien
Captagon är populärt i Mellanöstern överlag, men också bland krigare i Syrien. Den beskrivs ibland som en "stridsdrog", men krigande grupper förtjänar också pengar på smuggling och försäljning av drogen.
Drogen tillverkas bland annat i Libanon.
Prinsen och hans fyra medhjälpare ska ha tillbringat några dagar i Libanon och var nu på väg tillbaka till Saudiarabien med sin knarklast.
Nu sitter de istället i ett häkte i Beirut. I princip riskerar prins Abdel Mohsen Bin Walid Bin Abdulaziz ett långt fängelsestraff, men ingen blir förvånad om han tillåts flyga hem i all stillhet i något skede.
Smutsigt politiskt spel bakom gripandet?
I sociala medier spekuleras det nu vilt i vad som kan ligga bakom gripandet.
Libanesiska Hizbollah har stort inflytande över libanesisk politik, men också över vad som sker på flygplatsen i Beirut. I Syrien strider Hizbollah på regimens sida, medan Saudiarabien stöder rebellgrupper där.
Också Expressens Kassem Hamade spekulerar i spelet bakom kulisserna.
Han påpekar att Saudiarabien nyligen beslutade att avrätta en saudiarabisk oppositionell imam, Nimr al-Nimr. Han är shiamuslim och har alltså samma trosuppfattning som råder inom Hizbollah och rörelsens beskyddare Iran.
Hamade tror att Hizbollah vill utnyttja gripandet av prinsen för att pressa Saudiarabien att ändra domen mot Nimr al-Nimr och i bästa fall släppa honom.