Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vetenskapsaftonen Undra! ska sänka tröskeln till vetenskapen

Från 2015
Uppdaterad 27.10.2015 11:56.
Mia Henriksson och Dan Lolax
Bildtext Mia Henriksson och Dan Lolax.
Bild: Yle/Nina Bergman

Går du omkring och undrar över något kring religion, rösten, kemikalier eller celler? Då är vetenskapsaftonen Undra! i Åbo den 18 november ett ypperligt tillfälle där du kan få svar på alla dina funderingar i de fyra ämnena.

- Det viktiga är att vi har variation på vetenskapsområden och huvudtanken med hela arrangemanget är att sänka på tröskeln till vetenskapen, säger Mia Henriksson, Åbo Akademi och Dan Lolax, Åbo Underrättelser, som båda är med i arrangörsstaben.

Vetenskapsaftonen Undra!, som bygger på att experter från Åbo Akademi svarar på allmänhetens frågor, och som nu ordnas för fjärde gången, har blivit ett populärt evenemang bland experterna.

Många vill vara med

- Vi tog fram en lista på bra personer som vi sedan har betat ner till fyra personer. Men alla experter vi har talat med har varit intresserade av att vara med och det här visar att ryktet har gått. Alltså att det också är roligt att vara med i Undra som expert. Utmaningen har varit att synka allas tidtabeller.

Ämnesområdena den här gången är: kemikalier och vad de gör med kropp och miljö, celler och hur störningar i cellkommunikationen i kroppen kan orsaka sjukdomar, röst och röststörningar, samt religioner och vårt förhållningssätt till dem.

- Hur man lever påverkar rösten och experten Susanna Simberg kan säkert ge en del förebyggande tips kring det. Leif Kronberg kan mycket om de produkter vi använder och konsekvenserna av att de kommer ut i naturen. Jan Svanberg har koll på allt som inbegriper religion och Cecilia Sahlgren kan svara på allt man vill veta om celler.

Arbishuset på Kaskisgatan i Åbo
Bildtext Vetenskapsafton Undra! ordnas den 18 november klockan 18:00 i Arbis festsal, Kaskisgatan 5 i Åbo.
Bild: YLE/Niclas Lundqvist

Ställ dina frågor senast den 3 november och frågorna ställer du lättast via evenemangets webbplats abo.fi/undra. Svaren ges sedan under vetenskapsaftonen på Arbis och på webben.

- Vem som helst får ställa frågor och du kan ställa en eller flera frågor till en eller flera experter. Allt kommer att publiceras på nätet och experterna väljer själva ut det som diskuteras under vetenskapsaftonen på Arbis den 18 november. Publiken på plats då får gärna också ställa följdfrågor. Man får också fråga anonymt, så man behöver inte känna någon press över att man måste uppträda på aftonen. Så tveka inte, utan ta i stället chansen att fråga det du går omkring och undrar över, både stort som smått, uppmanar Mia Henriksson och Dan Lolax.

Vetenskapsaftonen Undra! är ett samarbete mellan Åbo Akademi och Åbo Underrättelser och arrangeras med stöd av Akademiföreningen Åbo Akademiker, Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi samt Åbo svenska arbetarinstitut.

Följande fyra experter från Åbo Akademi kommer att delta:
Cecilia Sahlgren, forskningsledare i cellbiologi. Specialområde: Hur störning i kommunikationen mellan celler kan leda till olika sjukdomar.

Susanna Simberg, tidigare professor i logopedi. Specialområde: Röststörningar och röstproblem.

Jan Svanberg, akademilektor i religionsvetenskap. Specialområde: Schamanism och vår uppfattning om andra religioner.

Leif Kronberg, professor i organisk kemi. Specialområde: Konsekvenserna av att kemikalier kommer ut i naturen och in i människan.

Radio Vega Åboland: Mia Henriksson och Dan Lolax berättar om vetenskapsaftonen Undra!

Programmet är inte längre tillgängligt