Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Delfinariet i Särkänniemi stängs

Från 2015
Uppdaterad 27.10.2015 15:40.
Delfiner
Bildtext Delfinariet i Särkänniemi.
Bild: Antti Eintola / Yle

Delfinariet i Särkänniemi i Tammerfors läggs ner på grund av olönsamhet. Beslutet anses vara nödvändigt för att nöjesparken ska kunna utveckla andra delar av verksamheten.

- Delfinariets ekonomiska lönsamhet och den allmänna förändringen i attityden är inga nya fenomen utan de har utvecklats under åren. Den högsta prioriteten nu är att säkra resten av djurens liv, säger Särkänniemis styrelseordförande Sofia Vikman.

I Särkänniemis delfinarium finns för tillfället fyra flasknosdelfiner, som förflyttas till något annat delfinarium som uppfyller de gemensamma europeiska kraven på djurskötsel. En utredning om delfinernas nya hem är på gång och delfinerna flyttar under våren 2016.

– Vad vi vet finns det inget pålitligt alternativ för ett sådant ”ålderdomshem” som har varit på förslag i diskussionerna. Det bästa för sociala djur är att flyttas till ett ställe där det finns andra djur, säger vd Miikka Seppälä.

På grund av nedläggningen av delfinariet har det förts samarbetsförhandlingar med personalen. De anställda har blivit erbjudna ersättande jobb.

Särkänniemi har sökt efter en samarbetspartner med syfta att inleda en helt ny verksamhet i delfinariets byggnad nästa år.

Delfiner anländer till Finland 1985 - Spela upp på Arenan

Delfinungar dör på Särkänniemi delfinarium

Diskussion om artikeln