Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

WHO:s rapport förvånar köttproducent

Från 2015
Uppdaterad 27.10.2015 10:47.
köttdisk i Wotkins fabriksaffär
Bildtext WHO rekommenderar att man minskar sitt köttintag.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Att processat kött skulle öka cancerrisken kom som en överraskning för Mikael Snellman som är kvalitetschef på Snellman. Han tror att finskt kött är säkert att äta.

Processat kött kan vara cancerframkallande, rapporterade WHO i måndags. Processat kött är kött som har rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på något annat sätt. Hit räknas exempelvis korv, bacon, rökt skinka och salami.

– Det var en förvånande nyhet, säger Mikael Snellman som är kvalitetschef på köttföretaget Snellman.

Han är förvånad över att processat kött sätts i samma kategori som tobaksrökning.

Enligt honom har lagstiftningen i Finland varit sträng under en längre tid, och produkternas innehåll kontrolleras kontinuerligt.

WHO varnar också för rött kött

Processat kött är den värsta boven enligt WHO:s undersökning, men det är sannolikt att också rött kött, det vill säga nöt-, får- och griskött, är cancerframkallande.

– Rött kött har ätits under alla tider. Att det skulle vara förknippat med en stor cancerrisk har vi på Snellman svårt att förstå, säger Snellman.

Kött kan processas på olika sätt

Mikael Fogelholm som är professor i näringslära vid Helsingfors Universitet säger att det finns ett orsakssamband mellan processat kött och cancer. Enligt Fogelholm har man vetat redan i flera år att det inte är bra att äta stora mängder kött och korv, men man kan äta sin söndagsbacon i lugn och ro.

– Jag har svårt att kommentera undersökningen då jag inte har läst den. Men att processa kött kan man göra på många olika sätt, säger Snellman.

Sträng kontroll

Det som kommer från röken kontrolleras och det finns stränga gränser om vad som får finnas i köttet.

– Jag har svårt att se att cancerrisken för finska produkter skulle vara på den här nivån, säger Snellman.

På Snellman tar man allvarligt på undersökningen, och den kommer att diskuteras och gås igenom ordentligt.

– Vi har under flera år försök gå till mera naturliga och mindre processade produkter och det kommer vi att fortsätta med, säger han.

Veterinär deltar i slakten

Yles program MOT publicerade i måndags smygfilmat videomaterial på några slakterier i södra Finland där man ser hur slaktprocessen kan gå till. Man kan se hur djuren blir slagna och att de får rikligt med stötar från elpiskor. Nedsövningen misslyckas i flera fall så att djuren åsamkas onödigt lidande.Också bilderna från slakterierna förvånar Mikael Snellman.

– Vi är ett så stort slakteri att vi har tre veterinärer på plats hela tiden. En av veterinärerna är i princip med under hela slaktprocessen och avlivningen, säger han.

Man kontrollerar dessutom kontinuerligt att djuren har fått tillräcklig bedövning.

– Det är viktigt att man har rätt typs personal på slakterier. De som jobbar med avlivning ska vara lugna personer som tycker om djuren och förstår att det här ska göras på rätt sätt, säger Mikael Snellman.