Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Frågor om religion: Kristendomen

Från 2015
Uppdaterad 13.04.2017 13:02.
Jesus på korset
Bildtext Jesus på korset

I programserien Frågor om religion från år 2009 svarar Karl-Gustav Sandelin som är professor i teologi på skolelevers frågor om religon och meningen med livet.

Skapade Gud världen?

Enligt Bibeln skapade Gud världen på sju dagar, men vetenskapen har en annan teori. I det här avsnittet besvaras frågan Skapade Gud världen? Karl-Gustav Sandelin berättar vad han tycker att är viktigt med skapelsetanken.

Hur ser Gud ut?

I den kristna bildkonsten har Gud skildrats som en gammal man med grått skägg. I det här avsnittet behandlas frågan Hur ser Gud ut? Den kristna bildkonsten har förebilder i den grekiska mytologin.

Vem var Jesus?

I det här avsnittet svarar Karl-Gustav på frågor om Jesus. Vi får bland annat svar på frågorna Hur såg Jesus ut? Och Vad hette Jesus i efternamn? Finns det några bevis på att Jesus kunde göra under?

På Jesu tid

Hur var det att leva på Jesu tid? Hurdana kläder hade man då och vad åt man? I det här avsnittet behandlas livet på Jesu tid.

Den sista måltiden

Vad åt man under den sista måltiden och varför har den blivit så viktig för den kristna kyrkan? I det här avsnittet behandlas den sista måltiden.

Varför korsfästes Jesus?

I det här avsnittet berättar Karl-Gustav Sandelin berättar varför Jesus korsfästes och varför Gud inte räddade Jesus.

Efter döden

I det här avsnittet behandlas frågor om döden. Vad händer efter döden? Kan man födas på nytt? Och kommer man till himlen när man dör? Det finns olika uppfattningar om vad som händer efter döden. Enligt den kristna traditionen finns det också ett liv efter döden.

Himmel och helvete

Finns det en himmel och ett helvete? I det här avsnittet diskutas frågor om vem som kommer till himlen och vem hamnar i helvetet? Hur ser det ut i helvetet? Hur ser djävulen ut? Finns det någon poäng med djävulstanken?

Livets mening

Vad är meningen med livet? Meningen med mitt liv och med ditt liv? Är alla liv lika värdefulla? I det här svsnittet får vi höra både en religiös och en filosofisk tolkning av vad livets mening är.

Att vara präst

Får präster skilja sig? Och år präster svära? I det här inslaget berättar Karl-Gustav om hur man blir präst och om för- och nackdelarna med prästyrket.

Länktips:

Här kan du läsa mera om religionshistoria
Här mera om reinkarnation
Här kan du fördjupa dina kunskaper i vad frälsning betyder enligt kristendomen