Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Delfinungar dör på Särkänniemi delfinarium

Från 2015
Uppdaterad 16.11.2015 13:45.
Animalia kritiserar delfinariet i Särkänniemi, Tammerfors - Spela upp på Arenan

Delfiner är intelligenta däggdjur med komplexa behov som de inte får utlopp för i fångenskap. I Särkänniemi delfinarium i Tammerfors har fjorton av de sexton delfiner som fötts dött inom någon månad.

Delfinariet i Särkänniemi, Tammerfors öppnades i maj 1985. De första delfinerna hämtades från Florida. Redan 1984 hade delfinarier och delfinfångst kritiserats internationellt. Och vid öppningen demonstrerade djurskyddsaktivister mot delfinariet.

En delfinunge har fötts - Spela upp på Arenan

1990 föddes en delfinunge, vilket är ovanligt för delfiner i fångenskap. Finlands folk gladdes åt den fina nyheten om den friska delfinungen som delfinhonan Näsi födde. Före det hade Särkänniemi upplevt en rad sorgliga händelser med dödfödda ungar och att delfinhanen Joona hade dött.

Delfinungen har dött - Spela upp på Arenan

Men helt överraskande dog Näsis unge bara några veckor gammal. Ett år senare, i november 1991, dog den femte ungen som föddes i delfinariet.

Stor kritik mot delfinarier - Spela upp på Arenan

I oktober 1999 kritiserade man igen delfinernas vilkor i Särkänniemi delfinarium. Djurskötare Kaj Mattsson menar att delfinerna har det bra i delfinariet och lever längre. De delfiner som har fötts där klarar sig inte i den fria naturen. Mot att delfinerna mår bra talar den höga dödligheten. Åtta av tio har dött, åtminstone en till följd av yttre våld. Tellervo Tuominen i Tammerfors fullmäktige tror att delfinariet kommer att stänga inom en framtid, på grund av åsikter från allmänheten eller EU-direktiv och som en följd av det kommer delfinariet att bli en ekonomisk belastning.

Av 16 födda ungar (eller kalvar som de kallas i inslaget från 2010 överst) på Särkänniemi delfinarium har endast två överlevt. Dödligheten är högre där än i alla andra delfinarier. Debatten om delfiner i fångenskap blossade upp på nytt.

Vid Särkänniemi säger man att delfinerna dött av fysiologiska orsaker. Laura Uotila från djurskyddsorganisationen Animalia säger att det visar att delfinerna inte mår bra. Delfiner skall inte leva i "kakelbassänger". Animalia hoppas att man inte skall låta delfinerna föröka sig, och inte heller importera flera delfiner till Finland.

Dödligheten för delfinerna är betydligt högre i fångenskap än i det vilda, där de kan bli upp till 40 år gamla.

I oktober 2015 bestämdes att delfinariet skulle stängas. Se flera artiklar om Särkänniemi delfinarium.