Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Färre och större mödrarådgivningar i Vasa

Från 2015
Uppdaterad 28.10.2015 13:51.
Spädbarn i en säng
Bildtext Arkivbild
Bild: Yle

Mödrarådgivningarna i Vasa centraliseras. Redan före årsskiftet ska rådgivningarna som finns vid hälsocentralerna i Sandviken, Dammbrunnen och på Kyrkoesplanaden finnas i samma lokaler. Var är ännu oklart.

Jukka Kentala som är vård- och omsorgsdirektör vid Vasa stad säger att man på det här sättet effektivare kan utnyttja resurserna.

Jukka Kentala.
Bildtext Jukka Kentala
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

- Egentligen sparar man inte så stora summor. Det är mera frågan om verksamheten. Då enheterna är större sparar man på lokaler och så är det lättare att planera verksamheten, säger Kentala.

Att nu centralisera tre mödrarådgivningar är ett steg mot en ännu större sammanslagning. Då den nya hälsocentralen vid Vasa centralsjukhus i Sandviken blir klar 2018-2019 är det tänkt att all mödrarådgivning koncentreras dit.

Tandvården koncentreras

Samma centralisering gäller också inom tandvården. I framtiden kommer Vasaborna att få sin tandvård vid två enheter.

En större enhet som inryms vid Vasa stadssjukhus och en mindre som finns vid den tilltänkta hälsocentralen i Sandviken.

Vid hälsocentralen i Sandviken skulle man i framtiden få specialtandvård och dessutom skulle undervisningsenheten inom tandvården finnas där.

- Vi kommer att börja planera i början av nästa år och när det blir aktuellt beror på hur snart vi kan ta i bruk avdelningarna vid Vasa stadssjukhus, säger Kentala.

Pohjalainen var först med nyheten.

Artikeln är uppdaterad 28.10 kl. 13.49 med att det är oklart var de sammanslagna mödrarådgivningarna kommer att finnas.