Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Politiker i ryska Karelen anklagas för separatism

Från 2015
Uppdaterad 27.10.2015 13:30.
Vladimir Zavarkin.
Bildtext Vladimir Zavarkin.
Bild: Wikimedia commons.

En rättegång inleddes i går mot lokalpolitikern Vladimir Zavarkin i Petrozavodsk. Han står anklagad för att ha uppmanat Karelen att frigöra sig från Ryssland.

Den 20 maj i år arrangerade oppositionspartiet Jabloko en demonstration i Karelens huvudstad Petrozavodsk. De 300 deltagarna krävde att guvernören Aleksandr Hudilainen skulle avgå.

Aleksandr Hudilainen
Bildtext Demonstranterna krävde att guvernören Aleksandr Hudilainen skulle avgå.
Bild: Yle

På mötet talade även politikern Vladimir Zavarkin.

"Om Ryssland inte behöver Karelen bryter vi oss loss"

Enligt säkerhetstjänsten FSB:s agent som övervakade mötet sade Zavarkin följande:

- Ifall Ryska federationen inte är intresserad av våra klagomål borde vi kanske arrangera en folkomröstning. Om Ryssland inte behöver Karelen så bryter vi oss loss. Det är det enda rätta.

Uttalandet var tillräckligt för att myndigheterna nu ställer honom inför rätta. Officiellt står han anklagad för att ha uppmanat republiken Karelen att frigöra sig från Ryssland.

Missnöjd elektriker

Den 58-årige Vladimir Zavarkin är elektriker till yrket och valdes in till fullmäktige i kommunen Suojärvi vid finska gränsen år 2013.
Han har ofta kritiserat myndigheternas sätt att sköta kommunens fastigheter.

Enligt lokala medier kan kommunen fortfarande erbjuda bara sovjetiska baracker från 1950-talet, samtidigt som boendekostnaderna blivit åtta gånger dyrare. Nästa renovering av barackerna är planerad år 2044.

Själv anser Zavarkin att han står åtalad av den enkla orsaken att han har för ovana att kritisera guvernören.

Upprörda vittnen

Under gårdagens rättegång lade försvaret fram en analys som gjorts av lingvister.

- Analysen visar att uttalandet inte innehåller direkta uppmaningar, särskilt tack vare ordet ”ifall”, sade advokaten Dmitrij Dinze till tidningen Kommernsant.

Åklagaren försökte bevisa sina anklagelser med hjälp av vittnen som deltog i demonstrationen.

- Jag förstod hans ord som en direkt uppmaning, sade Konstantin Ostrovskij från Nationella frigörelserörelsen som står Kreml nära.

- Dylika uttalanden underminerar landets suveränitet, menade Igor Kalamajev som leder stadens veteraner från Afghanistankriget.

Tysta kritik

Åklagaren använder nu en ny lagparagraf som trädde i kraft den 9 maj 2014 och som gör det brottsligt att offentligt uppmana till något som kan splittra Rysslands territoriella integritet.

Enligt frivilligorganisationen Sova som analyserar det ryska rättsväsendet kan den nya paragrafen bli ett populärt verktyg för att tysta oliktänkande.

- Jag misstänker att paragrafen kommer att användas allt oftare mot oppositionspolitiker, sade direktören Aleksandr Verhovskij till tidningen Vedomosti.

I september dömdes aktivisten Rafis Kasjalov i Tatarstan till tre år i fängelse efter att han på internet uttalat en åsikt om att Krim borde återförenas med Ukraina.

I staden Krasnodar står oppositionspolitikern Darja Poljudova också inför rätta anklagad för separatism. Enligt åklagaren har hon fört fram uppmaningar om att regionen Kuban borde införlivas med Ukraina.

Diskussion om artikeln