Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kulturhuset Ax invigdes i Pedersöre

Från 2015
Kommundirektör Stefan Svenfors klippte bandet då Kulturhuset Ax invigdes
Bildtext Kommundirektör Stefan Svenfors klippte bandet då Kulturhuset Ax invigdes.

Nu samsas kulturavdelningen och huvudbiblioteket i Pedersöre under ett och samma tak. Kulturhuset Ax invigdes på måndagen med pomma och ståt: festtal, bandklippning och blåsorkester.

- Det här är en historisk händelse, säger kulturchef Ulrika Stenmark om att kulturbyrån, ungdomsbyrån, idrottsbyrån och medborgarinstitutet nu är samlade. Tidigare har vi varit utspridda i flera lokaler.

Huvudbiblioteket har funnits i fastigheten i Bennäs sedan år 1989 och har redan en längre tid varit i behov av en grundlig sanering. I och med att man fick statliga pengar för ändamålet så skapades nu helheten som bär namnet Kulturhuset Ax.

- Det är jätteroligt att få nytt folk i huset, säger bibliotekschef Solveig Lund. Jag har på sjok sagt att kafferummet blir det viktigaste rummet - där kommer vi säkert att kläcka en massa idéer om vad vi nu kan göra tillsammans och hitta nya samarbetsformer.

Pompa och ståt

http://svenska.yle.fi/profiles/synprofile/modules/contrib/bueditor/icons/x1.png

Kulturhuset invigdes med en fest på måndag förmiddag. Kommundirektör Stefan Svenfors klippte bandet, författaren Kaj Korkea-Aho höll festtal. Pedersöre blåsorkester och Edsevö skolas kör musicerade.

Klockan 13 på måndag öppnades kulturhuset Ax för allmänheten. Firandet fortsätter hela veckan. Mera information på kommunens webbplats.

Författaren Kaj Korkea-Aho höll festtalet då Kulturhuset Ax invigdes.
Bildtext Författaren Kaj Korkea-Aho höll festtalet då Kulturhuset Ax invigdes.