Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spänt i Kongo-Brazzaville efter folkomröstning

Från 2015
Kongo-Brazzavilles president Denis Sassou Nguesso.
Bildtext Denis Sassou Nguesso har styrt Kongo-Brazzaville sen 1979 med en fem års paus mellan 1992 och 1997, då han återtog makten efter ett kort inbördeskrig.
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

Fritt fram för en tredje presidentperiod efter omröstning i Republiken Kongo, säger myndigheterna. Fusk, hävdar oppositionen, som säger att bara tio procent röstade.

I Republiken Kongo, också känt som Kongo-Brazzaville, är det nu fritt fram för den långvariga presidenten Denis Sassou Nguesso att ställa upp för omval nästa år.

Enligt myndigheterna har över 90 procent av rösterna i söndagens folkomröstning stött Nguessos kandidatur.

Resultatet ändrar på två punkter i grundlagen som tidigare har förbjudit fler än två på varandra följande presidentperioder och begränsat kandidaternas ålder till högst 70 år.

Nguesso är 71 år gammal och inne på sin andra mandatperiod.

Valmyndigheterna säger att valdeltagandet var högt, över 70 procent.

Anklagelser om fusk

Oppositionen hävdar ändå att det är frågan om fusk och att högst 10 procent av de röstberättigade röstade i söndags och att resultatet därför är ogiltigt.

- Enligt vad vi kan se från själva röstandet är det extremt skandalöst att påstå att valdeltagandet skulle vara 72 procent. Det är ett tecken på oärlighet. Resultatet var bestämt på förhand, säger oppositionsledaren Clément Miérassa till AFP.

Nguesso anklagas för att försöka hålla sig kvar vid makten med oärliga metoder och hela oppositionen bojkottade omröstningen.

Nguesso styrde landet från 1979 till 1992, då han förlorade valet.

Han grep ändå makten av sin tidigare motkandidat efter ett kort inbördeskrig 1997 och har sen dess vunnit presidentvalen åren 2002 och 2009.

Demonstrationer mot vad som ses som presidentens försök att genomföra en grundlagskupp fick ett blodigt slut förra veckan då soldater öppnade eld mot demonstranter och dödade fyra människor.