Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bättre skydd för resenärer som bokar via nätet

Från 2015
Uppdaterad 27.10.2015 15:52.
Goa i Indien
Bild: Robinn

Europaparlamentet har godkänt nya regler för paketresor. I fortsättningen gäller konsumentskyddet också för resor som bokas via nätet. Skyddet är det samma som gäller för resor köpta via traditionella resebyråer.

Konsumentskyddet gäller paket som inkluderar bland annat flyg, inkvartering och biluthyrning.

Det blir också möjligt att häva ett köp om paketpriset före resan stiger med över 8 procent eller om det råder "oöverkomliga förhållanden" som en naturkatastrof eller ett terrordåd.

Vidare ska konsumenten före köpet få bättre information om sina rättigheter och om ansvaret i problemsituationer.

Reglerna gäller också sammanlänkade köp

De nya reglerna gäller resepaket som researrangören eller resenären har planerat. Reglerna omfattar också så kallade sammanlänkande köp där konsumenten efter att ha köpt en flygresa klickar på en länk som leder till köp av vidare tjänster från ett annat företag.

Som resepaket definieras också köp som sammanlänkats så att konsumentens namn, betalningsuppgifter och epostadress ges vidare från en försäljare till en annan. Här gäller dock villkor som är i kraft en viss tid från och med den första bokningstidpunkten.

Nu ska reglerna föras in i de nationella lagarna

I och med omröstningen i Europaparlamentet är de nya reglerna slutbehandlade för EU:s del. Efter detta har de enskilda EU-länderna två år på sig att föra in reglerna i den nationella lagstiftningen. Reglerna träder i kraft sex månader efter det att tvåårsgränsen passerats.