Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skärrad köttproducent: så här får det inte gå till!

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Skraflas
Bildtext Arkivbild: Bilden är inte från Johan Hermanssons gård i Pargas.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

Det var en chock att se hur djur behandlas på en del slakterier i Finland. Det säger köttproducenten Johan Hermansson efter att ha sett Yles granskande program MOT om djurplågeri på slakterier.

Hermansson föder upp nötkreatur på ön Sorpo i Pargas och har ett avtal med HK Scans slakteri i Pemar, som prickas i programmet.

- Första spontana reaktionen hos mig som köttproducent var den samma som hos varje normalt funtad människa som ser djur behandlas illa. Det var allt annat än trevligt att titta på, säger Hermansson.

"Jag ser mina djur som individer"

Hermansson har i dagsläget cirka 130 nötkreatur på sin gård. Varje djur är en individ med ett namn och därför kom programmet som en kalldusch för honom.

Ko i Västankvarn ladugård som är byggd 1997.
Bildtext Varje djur är en individ med eget namn säger köttproducent Johan Hermansson.
Bild: Yle/Marica Hildén

- Vi följer med våra djur från födseln. Det sista vi gör då slaktbilen kör in på gården är att se till att allt går lugnt och sansat till. Det här för att djuret ska ha det så bra som möjligt men också för att se till att köttkvaliteten är god. Köttet påverkas om djuret är stressat.

- Det känns som om att allt man gör går till spillo om djuren behandlas så här de sista metrarna. Det känns inte bra, säger Hermansson.

Enligt Hermansson borde kontrollen av slakteriverksamheten vara stenhård från myndigheternas sida. Det borde hela tiden finnas en veterinär på plats som aktiv följer med slaktprocessen.

- Våra egna påverkningsmöjligheter är inte så stora, det är nog myndigheterna som borde agera.

Svårt att veta hur köttproducenter påverkas

Enligt Hermansson är det ännu svårt att säga om det här påverkar köttproducenterna. Det som har blivit allt populärare är gårdsförsäljning och så kallad reko-handel, som också Hermansson är med i. Allt fler konsumenter vill veta hur djuret har behandlats.

- Folk frågar oss hur djuren har haft det, varifrån de kommer och hur de har fötts upp. Vi ställer upp och svarar på frågor så gott vi kan, fortsätter Hermansson.

Bakgrund: slaktdjur misshandlas med elpiskor och käppar

I måndags framkom det i Yles granskande program MOT att det förekommer missförhållanden på en del finska slakterier.

På smygfilmat material som Yle har fått från organisationen Djurens Rätt, framkommer det att personalen åsamkar djuren onödigt lidande. Bland annat misshandlas djuren med käppar och elpiskor.

I slakteriet
Bildtext Arkivbild: Bilden är inte från slakteriet i fråga.
Bild: YLE/Juuso Juntunen

KöttbolagetHK Scan meddelade på tisdagen att de nu lovar vidta åtgärder efter videobilderna från slakteriet i Pemar.

Samtidigt har organisationen Djurens Rätt gjort en brottsanmälan mot bland annat slakteriet i Pemar.