Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kaotiskt Kosovo slöt avtal som för närmare EU

Från 2015
Federica Mogherini och Kosovos premiärminister Isa Mustafa skakar hand i Bryssel
Bildtext EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Kosovos premiärminister Isa Mustafa.
Bild: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kosovo undertecknade i dag ett stabiliserings- och associeringsavtal med EU. Avtalet för landet ekonomiskt och politiskt närmare EU. Samtidig är landets politiska läge allt mer spänt och kaotiskt.

Avtalet väntas hjälpa Europas nyaste land att få igång sin haltande ekonomi och ses också som ett första steg mot ett framtida EU-medlemskap.

Det innebär bland annat att varor som förs mellan länderna inte längre ska vara föremål för tullavgifter och förpliktigar Kosovo att genomföra en rad ekonomiska och politiska reformer.

Avtalet undertecknades i Strasbourg av Kosovos premiärminister Isa Mustafa och EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Kosovo utropade sig självständigt 2008

Kosovo utropade sig självständigt från Serbien år 2008 och har sedan dess försökt knyta allt närmare band med unionen.

– Vi vill bli en del av den europeiska familjen vad gäller ekonomisk integration, men också då det gäller de europeiska värderingarna, säger landets minister för Europeisk integration, Bekim Collaku till AP.

Trots att fem EU-länder ännu inte har erkänt Kosovo motsatte sig inget medlemsland associationsavtalet.

Stormig inrikespolitik

Avtalet har mött motstånd i Kosovo, där en häftig inrikespolitisk tvist på sistone också har utmynnat i våldsamma demonstrationer.

Partiet Självbestämmande motsätter sig ett avtal med Serbien som ger Kosovos serbiska befolkning ett brett politiskt självbestämmande i flera kommuner.

EU har spelat en stor roll i förhandlingarna som har lett till avtalet.

Partiet Självbestämmande har ordnat flera demonstrationer mot avtalet. Protesterna har utmynnat i sammandrabbningar mellan demonstranter och kravallpolis.

Partiets ledamöter har också tre gånger avbrutit parlamentets behandling av avtalet genom att släppa ut tårgas i parlamentsbyggnaden.

Oppositionen släppte ut tårgas i Kosovos parlamentshus. - Spela upp på Arenan

– Oppositionen har tillräckligt med tårgas för att blockera vilken session i parlamentet som helst, säger ordförande för Självbestämmande, Glauk Konjufca.

Mycket bistånd, få resultat

Kosovo hör till de fattigaste länderna i Europa, och lider av hög arbetslöshet och utbredd korruption.

Trots att landet får mer bistånd från EU per invånare än något annat land har resultaten varit blygsamma.

Enligt Europeiska revisionsrätten har bland annat EU:s försök att få till stånd ett fungerande rättsväsende inte varit lyckat.

Kosovos regering har ändå uttryckt hopp om att avtalet med EU och de reformer det kräver ska leda till stabilitet och ekonomisk tillväxt som bland annat kan leda till lägre arbetslöshet.

Diskussion om artikeln