Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fallet Tynkkynen upprör partifolket

Från 2015

Den Sannfinländska partiledningens och partistyrelsens agerande i fallet Sebastian Tynkkynen förbryllar partifolket, men får också en del förståelse.

Partistyrelsen uteslöt nyligen Tynkkynen, som är partiets tredje viceordförande, ur partiet.

Orsaken var att Tynkkynen offentliggjort en lista med namn på personer som vill diskutera partiets regeringsmedverkan.

Svepskäl för att bli av med Tynkkynen?

Många tror att partiledningen bara ville hitta ett svepskäl att göra sig av med Tynkkynen, som kommit med kritiska åsikter om partiets politik.

Arto Välikangas,  Sannf. Helsingfros
Bildtext Arto Välikangas är orolig för Sannfinländarnas framtid.
Bild: Yle

- Dom har bara beslutat att dom vill bli av med Tynkkynen och hittat en orsak till det, men dom har inte tänkt på att dom saknar makt att kasta ut honom, säger Arto Välikangas, ordförande för Sannfinländarna i Nordsjö.

Juha Elo, som är fullmäktigegruppens ordförande i Borgå, är inte lika kritisk.

- Jag vet inte alla detaljer om vad Tynkkynen gjort, men troligen har partistyrelsen sina orsaker att göra så här.

Många har lämnat partiet

Listan på Sannfinländare som av olika orsaker lämnat partiet i höst är lång. Oftast har det handlat om olika syn på den politiska linjen, men i en del fall problem som har varit relaterade till personkemin och sättet på vilket partiet leds.

Till dem som lämnat partiet i höst hör fullmäktigeledamot René Hursti i Helsingfors, Vesa Simola i Luumäki, Laura Ahonen och Marko Manninen i Laukas, Ismo Soukola i Tavastehus och Pirita Nenonen i Rovaniemi.

Arto Välikangas är orolig för Sannfinländarnas framtid.

- Det kan hända att partiet splittras på något sätt eller att folk går ur partiet. Det klokaste skulle vara att partistyrelsen medger att den har begått ett misstag och drar tillbaka beslutet att avskeda Tynkkynen.