Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU slopar roamingavgifterna - och går in för "nätneutralitet"

Från 2015
Uppdaterad 28.10.2015 12:29.
Flicka tittar på sin telefon
Bild: Yle/Amanda Mylläri

Samtal, textmeddelanden och datatrafik ska i framtiden kosta lika mycket oberoende av var i EU man befinner sig. Europaparlamentet har dessutom fattat beslut om gemensamma nätneutralitetsregler för hela unionen.

I vissa EU-länder har operatörerna stoppat eller bromsat datatrafik, och erbjudit konsumenter bättre nättillgång mot betalning. Men det ska det nu bli slut på, enligt Europaparlamentets beslut. Myndigheterna ska övervaka att nätneutraliteten uppehålls, och att alla konsumenter behandlas jämlikt.

Vissa frågetecken kvarstår

Men den nya EU-lagstiftningen innehåller också kryphål som kan ge vissa aktörer snabbare banor på nätet, om de betalar extra - något som nätneutraliteten var tänkt att begränsa.

De som förespråkar nätneutralitet ville minska på kryphålen med hjälp av några förändringar. EU-parlamentet hann ändå rösta igenom förordningen utan de aktuella förändringarna.

Därför ser det ut som om operatörer till exempel kommer att få erbjuda “specialiserade tjänster” till högre hastigheter än de normala hastigheterna.

En del datatrafik kommer också, enligt beslutet, att kunna bli helt gratis - så att vissa tjänster och webbsidor inte räknas med i den datamängd konsumenten får använda per månad.

Det är ändå fullt möjligt att kryphålen kan stängas under de närmaste månaderna när det ska klargöras hur de nya reglerna ska tolkas i detalj.

Inga roamingavgifter inom EU

Samtidigt beslöt parlamentet också att roamingavgifterna ska försvinna inom unionen.

Samtal, textmeddelanden och datatrafik ska kosta lika mycket oberoende av var i EU man befinner sig från och med mitten av juni 2017.

Fram till dess kommer avgifterna att sänkas stegvis, med början nästa vår.

Enligt de finska teleoperatörerna kommer de här besluten sannolikt att leda till större räkningar för dem som använder mobilen i hemlandet.

28.10.2015 kl. 12.17: Den kortare notisen uppdaterades med ny information om att vissa frågetecken fortfarande kvarstår. Samtidigt uppdaterades också rubriken.

Diskussion om artikeln