Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

SLC: Skandalen kan skada köttproducenternas rykte

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Johan Åberg, tf verksamhetsledare för SLC intervjuas av Spotlight september 2015
Bildtext Johan Åberg säger att sättet djuren behandlas är oacceptabelt.
Bild: YLE/Antti Lempiäinen

Videobilderna från Yles granskande program MOT om djurplågeri på slakterier har upprört många, så också Johan Åberg, verksamhetsledare vid Svenska lantbruksproducenternas förbund SCL.

- Det man kunde se på bildmaterialet är helt oacceptabelt. Så här får det inte gå till. Vi producenter är många om djurvälfärden och vi blir också granskade för att garantera att allt går rätt till. Därför är det överraskande att det kan gå till på det här viset på ett slakteri, säger Åberg.

Sättet djuren behandlas i videomaterialet är enligt Åberg förkastligt men har tycker ändå inte det finns ett behov av en strängare lagstiftning.

- Regelverket vi har i dagens läge räcker mycket väl så länge reglerna tillämpas på rätt sätt vilket de tydligen inte gjorts i det här fallet.

Hur kommer då Svenska lantbruksproducenternas förbund att agera?

- Som förbund kan vi egentligen inte göra mer än att påtala att den lagstiftning vi har i Finland måste följas.

Åberg hoppas att slakterierna nu åtgärdar de problem som uppdagats, om inte finns det en risk att köttproduktionens rykte lider.

- Det är speciellt beklaglig för de köttproducenter vars djur slaktats på de här slakterierna. Vill konsumenterna inte köpa kött som slaktats på de slakterier som nu varit i offentligheten kan enskilda producenter hamna i en besvärlig situation, säger Åberg.