Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Västra hamnen får smidigare trafik - för fem eller hundra miljoner?

Från 2015
Här ska den norska hotellkungen Arthur Buchardts 16-våningar höga hotell stå.
Bildtext Trafiken från Mechelingatan till Västra hamnen och Busholmen måste löpa smidigare, anser Helsingfors stad.
Bild: YLE/ Julie Ebbe

Trafiken till Västra hamnen och Busholmen i Helsingfors behöver bli smidigare, men Helsingfors stad föreslås slopa planerna på en bro eller en tunnel från Mechelingatan.

Stadsplaneringsnämnden tog på tisdag kväll ställning till tre olika utvecklingsförslag för trafiken kring Busholmen. Ärendet bordlades till nästa vecka, men det förslag som föreslås vinna är det med endast mindre förändringar i trafikarrangemangen.

De två andra alternativen handlade om att bygga en planskild korsning, antingen genom en tunnel eller en bro från Mechelingatan till Porkalagatan och Västra hamnen.

Val mellan 5, 50 eller 100 miljoner

Enligt Helsingfors hamn skulle det bästa alternativet vara att redan de närmaste åren börja göra små ändringar i trafikarrangemangen. Den lösningen skulle vara både snabbare och betydligt billigare än att bygga en tunnel eller bro.

De mindre ändringarna rör körfiler och övergångsställen på Mechelingatan, Porkalagatan, Sandvikskajen, Busholmskajen, Västrahamnsgatan och Sundholmsgatan. Ändringarna uppskattas kosta omkring 5 miljoner euro.

Att bygga en tunnel eller bro skulle kräva att Gräsviksbron rivs. Det beräknas att en ny bro från Mechelingatan till Porkalagatan skulle kosta 50 miljoner euro, medan en tunnel för samma sträcka skulle kosta 100 miljoner euro.

Ärendet behandlas igen på stadsplaneringsnämndens möte nästa vecka.