Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Imam: Fem moskéer behövs i huvudstadsregionen

Från 2015
Uppdaterad 28.10.2015 19:29.
Anas Hajjar.
Bildtext Imam Anas Hajjar säger att behovet av moskéer i huvudstadsregionen hela tiden växer. I de nuvarande bönerummen är det ofta trångt.

Det behövs åtminstone tre, men till och med fem, moskéer i huvudstadsregionen. Den här bedömningen gör Anas Hajjar, imam och ordförande för Finlands muslimska råd.

I Helsingfors behövs tre moskéer, en i centrum, en i de östra stadsdelarna och en i norra Helsingfors.
Dessutom borde det finnas en moské i Esbo och en i Vanda.

― Anas Hajjar

För tillfället planeras en stormoské i Helsingfors och planen applåderas av Hajjar. Han säger ändå i en intervju för Yle Uutiset att det inte räcker.

- I Helsingfors behövs tre moskéer, en i centrum, en i de östra stadsdelarna och en i norra Helsingfors. Dessutom borde det finnas en moské i Esbo och en i Vanda, säger Hajjar till Yle Uutiset.

"Vissa tvingas be ute i korridoren"

Enligt Hajjar är bönerummen under de muslimska högtiderna fullsatta. Under fastemånaden ramadan och under de fester som hör samman med den tvingas vissa be ute i korridoren eller utomhus, uppger Hajjar.

Det är ofta trångt i moskéer i Finland
Bildtext Det är ofta trångt i de moskéer som finns i Finland
Bild: yle

Ibland har de muslimska samfunden tvingats hyra utrymmen under de här festligheterna.

- De muslimska festligheterna i huvudstadsregionen samlar nu omkring 10 000 män, kvinnor och barn. I den planerade stormoskén får enbart 1 500 bedjande muslimer plats, säger Hajjar.

I huvudstadsregionen finns omkring 30 bönerum. Det är fråga om rätt små lokaler med plats för högst ett hundratal människor.

Det är trångt i moskén i Helsingfors
Bildtext Moskén i Helsingfors
Bild: yle

"Motverkar radikalisering"

Den planerade stormoskén ska vara 20 000 kvadratmeter stor, men förutom bönerum ska där också finnas idrotts- och ungdomslokaler. Bönerummet har bara plats för 1 500 personer.

Enligt Hajjar motverkar stormoskér också radikalisering eftersom de gör att unga muslimer känner sig vara en del av samhället.

- Men i Finland ligger vi nu efter i tidtabellen. Här finns redan åtminstone 65 000 muslimer och antalet ökar hela tiden. Behovet av nya stora lokaler ökar, säger Hajjar.