Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Små volontärsinsatser kan ge väldigt stora resultat

Från 2015
Röda korsets hjälparbetare i Gaza under den senaste Israel-Palestina konflikten
Bild: EPA/MOHAMMED SABER

Åbobon Eva Menon har jobbat med volontärarbete i Ghana, Sri Lanka och Dominikanska republiken. Hon har ett tydligt svar på varför hon gör det: "Det är så härligt när man efteråt får höra att ett litet arbete kan leda till jättestora saker".

I samband med onsdagens direktsändning i Godmorgon Åboland berättade Eva Menon hur hennes volontärarbetarkarriär började.

- I slutet av 1980-talet jobbade jag som reseledare i Spanien, Turkiet och Grekland. Efter det tyckte jag att ska få ut någonting mer av mina resor och dessutom har jag nog blivit lite av en världsförbättrare. Jag tycker att det är rätt så orättvist att vi i västvärlden har det så bra, medan många människor i världen lider, då de kan sakna både mat och husrum. Så det är väl det här som har fått mig att åka iväg på volontärresor.

eva menon
Bildtext Eva Menon.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Eva Menon har själv mest deltagit i olika byggarbeten och hon har bland annat varit med och byggt en 500 kvadratmeter stor klinik i Ghana samt reparerat ett hus i Dominikanska republiken. Hon har alltid valt sina projekt med omsorg, en sak som enligt henne är väldigt viktig.

- Man ska ha ett bra projekt, för det finns en del projekt som kanske inte riktigt når det målet man skulle vilja. Sedan också att man åker till ett ställe där det faktiskt finns ett behov. Jag tycker man ska vara lite kritisk till alla projekt som finns och se till att man har en bra organisatör. Och i det här fallet kan man lätt höra sig för med människor som har varit ute i världen.

"Bra med lite livserfarenhet"

Det finns många olika organisationer och företag som hjälper människor som är beredda att jobba utan lön, att hitta lämpliga värdar, projekt eller arbetsläger. En vanlig uppfattning är att det mest är ungdomar som åker iväg på sådana här projekt, men fler och fler medelålders människor börjar synas på volontärarbeten världen över. Just åldern och en viss livserfarenhet kan många gånger också vara en fördel.

- Man får inte heller glömma bort att det finns risker med till exempel sjukdomar och att man ibland måste orka med att jobba när det är väldigt varmt. Man måste också orka med luftfuktigheten och långa dagar. Sedan underlättar det givetvis om man kan några språk och har lite livserfarenhet, så att man inte är helt blåögd och tror att det bara handlar om lite rajtan tajtan.

Eva Menon passar också på att lyfta fram att det inte bara handlar om hårt jobb, utan att man också hinner med betydligt lugnare aktiviteter.

- Resorna som jag har varit på har alltid inkluderat tre-fyra dagar på stranden. Det brukar också motivera, för om man är tre veckor och jobbar på ett ställe så kan det vara skönt att veta att man i mitten eller i slutet av projektet får åka till Atlanten eller Stilla Havet. Men jag vill också tillägga att på alla resor som jag har varit på har vi betalat allting själv. Alltså kost, logi och byggnadsmaterial, eller ungefär 150 euro per resa. Plus vår arbetsinsats. Så allt det är den hjälpinsats man står för.

"Det här handlar om en livsstil"

I dessa tider ser man ofta uttalanden om att man ska vara politiskt korrekt, om jag skulle säga att en del kanske kombinerar sin semester med att samtidigt göra lite volontärarbete för att döva sitt samvete och för att vara just politiskt korrekt. Hur ser du på det påståndet?

- Jag håller nog inte riktigt med om det. För nog ska man även här i Finland ha en levnadsstil som gagnar människor som har det sämre än oss. Då tror jag att man har ett bra samvete, för det hjälper inte att man bara åker iväg en till tre veckor per år. Utan det gäller mer att ha det som en livsstil och så funkar det för mig. Att helt enkelt hjälpa andra som inte har det lika bra som vi har det här i västvärlden.

Varför ska man då ta chansen att åka iväg som volontärarbetare?

- För det första kommer man till platser som man aldrig skulle komma till som turist. Man lever bland lokala människor och man äter lokalt. Plus att man får lite bättre samvete och att man är med i projekt som det i Ghana där vi byggde ett sjukhus som var till nytta för flera hundratusen människor. Det är så härligt när man efteråt får höra att ett litet arbete kan leda till jättestora saker. Att jag med mina små resurser faktiskt kanske kan göra livet lite bättre för 500 till 1000 människor.

- Jag kan därför verkligen rekommendera att man deltar i något volontärprojekt. Det gäller också att man har en arbetsgivare som låter en åka iväg och här har jag haft en väldig tur, så ett stort tack till dem.

Radio Vega Åboland: Eva Menon om volontärarbete

Programmet är inte längre tillgängligt