Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vbl: Överläkare vid VCS åtalad för grovt bedrägeri

Från 2015
Uppdaterad 28.10.2015 11:13.
lagbok
Bild: Yle tv-nyheterna

En överläkare vid Vasa centralsjukhus står åtalad för grovt bedrägeri och grovt missbruk av tjänsteställning. Åklagaren yrkar på minst två års fängelsestraff. Överläkaren är inte längre anställd vid VCS.

Den åtalade överläkaren hade år 2002 ansvar för att ta i bruk en ny metod för att behandla prostatacancer, skriver Vasabladet. Den nya metoden var utvecklad av ett utländskt företag och överläkaren hade ett konsultavtal med de utländska företaget. Enligt avtalet skulle överläkaren lära ut metoden till andra läkare i Europa.

Jobbade som konsult

Åklagaren anser att överläkaren begick ett brott när han ansvarade för det utländska företagets produkter på VCS samtidigt som han jobbade som konslut för det utländska företaget.

Överläkaren fick 181 000 euro i ersättning för konsultuppdraget, utöver sin lön från VCS. Åklagaren anser också att överläkaren använde en stor del av sin arbetstid på VCS för ar att sköta konsultuppdraget.

Bestrider åtalet

Överläkaren bestrider åtalet för såväl missbruk av tjänsteställning som grovt bedrägeri. Vasa sjukvårdsdistrikt är målsägande, men har inga ekonomiska yrkanden mot överläkaren. Åklagaren yrkar på att den åtalade överläkaren ska betala 123 000 euro till staten.

Den summan motsvarar enligt åklagaren brottsnyttan.