Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Borgåelever borde få använda smarttelefon i skolan"

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Pekplattorna gör intåg i klassrummen - Spela upp på Arenan

Vårberga skolas rektor Niklas Läckström vill att alla elever ska kunna använda sin egen smarttelefon eller pekplatta i skolan. I dagens läge ger inte skolornas nätverk möjligheter till det.

Vårberga skola i Borgå har ofta varit en föregångare för ny teknik i undervisningen. I fjol använde fjärdeklassisterna nästan enbart pekplattor i undervisningen. Det förde med sig en del praktiska problem.

Walter Karlsson och Emilia Ek
Bild: Yle/Carmela Walder

- Det var inte möjligt för eleverna att använda sina pekplattor hemma på grund av problem med hur skolans nätverk är uppbyggt, säger Läckström.

Trådlöst behövs

Bara Borgå gymnasium har ett öppet nätverk för pekplattor och smarttelefoner. De andra skolorna använder Borgå stads hårt skyddade interna nätverk. Om pekplattorna är kopplade till Borgå stads nätverk går det inte att koppla dem till en IP-adress hemma.

Rektor Niklas Läckström vill att alla skolor får ett trådlöst nätverk utöver Borgå stads interna nät. Det skulle vara mera praktiskt och ge en inbesparing.

Leo Kurvinen kollar på sin dator
Bildtext Leo Kurvinen tittar noga
Bild: Yle/Carmela Walder

Datorer för dyra

Borgåskolorna betalar i dag 150 euro per år för en dator som de har i fyra års tid.

Utöver det här betalar Borgå licenser för olika program så att slutsumman per dator blir ungefär 1 200 euro. Det här är inte ekonomiskt hållbart, säger Läckström.

- Det enda sättet att få tekniken och lära sig någonting vettigt med den är att barnen får använda sina egna pekplattor, säger han.

Elias Björkell får handledning
Bildtext Elias Björkell får handledning
Bild: Yle/Carmela Walder

Han drar paralleller till att eleverna redan i dag utnyttjar egen utrustning och det ses som helt naturligt. Han talar om skridskor och innebandyklubbor. Det här kunde också gälla smarttelefoner.

Också ett hjälpmedel

Eleverna Siri Åberg och Sarah Selin som går på sjätte klassen använder rätt sällan dator hemma. De brukar också sällan röra sig på webben med sin smarttelefon eller en pekplatta.

- Jag brukar inte surfa så jätte, jättemycket, men inte heller jätte, jättelite, konstaterar Siri.

Sexorna i Vårberga skola har haft teknisk slöjd
Bildtext Klass sex har haft slöjd
Bild: Yle/Carmela Walder

Rektor Niklas Läckström säger att eleverna främst använder telefonerna till att hålla kontakt med andra. Mycket få förstår att utnyttja sin telefon för att underlätta livet i helt vardagliga situationer.

- De inser inte att telefonen kan vara ett hjälpmedel, säger han.

Elev skriver på dator
Bild: Yle/Carmela Walder

Läxor på datorn

Adam Lafzayin och Elias Björkell som går i fyran tycker att det är enklare att skriva på dator än att skriva med penna. Det gör inte lika ont i handen, tycker de.

Eleverna i klass fyra använder dator ungefär en gång i veckan. De har också fått lära sig att göra sina läxor på dator och skicka dem till skolan elektroniskt.

- Det är lätt då läraren först visar hur man ska göra, säger Emilia Ek.