Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skapa din egen supervardag!

Från 2015
Uppdaterad 28.10.2015 15:14.
Anna Perho är programledare och författare
Bild: Anna Perho

Alla som legat på toalettgolvet och hulkat av trötthet, plågats av dåligt samvete för att hur man än gör så räcker man ändå inte till funderar över samma sak. Hur ska man fördela sin tid så att alla blir så nöjda som möjligt?

Anna Perho är programledare och författare som tidigare har gett ut tre självhjälpsböcker. Nu är hon aktuell med en ny bok (Työ X Perhe = Superarkea) som hjälper läsaren hantera vardagspusslet och ger tips på hur man på bästa sätt kombinerar jobbet med familjen och skapar sig en supervardag.

- Jag föreläser mycket i de här ämnena och idén till boken kom från det att jag märkte att den mest återkommande frågan jag får är hur jag har lyckats kombinera en karriär med familjen. Jag förstod att det här är något som folk är intresserade av och vill veta mer om.

Kan man få allt?

Som uppvuxen i en företagarfamilj är Anna van vid att föräldrarna kombinerade jobb och familj för att det helt enkelt inte fanns några alternativ. Som mamma till två tonåringar inser hon dock att det inte är någon picknick att manövrera det stora maskineri som vardagen i en barnfamilj utgör. Är det möjligt att få allt?

"Visst kan du få allt men du får det sällan i en perfekt form. Det gäller att prioritera."

- Det är mest kvinnor som tampas med den frågan men nuförtiden gäller det givetvis även män. Visst kan du få allt men du får det sällan i en perfekt form.

- Det fanns en tid då jag trodde att jag kunde och borde vara perfekt på alla delområden men tyvärr är det en utopi. Man kan dock göra mycket om man vill men det handlar om att prioritera rätt.

Det gnagande dåliga samvetet

Anna Perho är programledare och författare
Bildtext "Tillräckligt bra ÄR bra." - Anna Perho.
Bild: Ville Juurikkala

De flesta föräldrar tampas med dåligt samvete. På jobbet har man dåligt samvete för att man inte är med barnen och hämtar man dem tidigt på dagis känner man att man gör arbetsgivaren besviken.

Anna Perho varnar för att ge det dåliga samvetet för mycket uppmärksamhet men att samtidigt vara lyhörd för vad det egentligen vill berätta för oss.

- En del av det är nyttigt för har jag dåligt samvete för något ligger det oftast något i det. Om jag t.ex. varit borta lite för mycket en tid kan jag styra upp det med att istället vara hemma lite mer nästa vecka.

- Jag minns att mina egna föräldrar alltid jobbade men jag upplever ändå att jag haft en kärleksfull uppväxt. Föräldrar har aldrig varit så aktiva med sina barn som de är nu. Men behöver man sitta bredvid och titta på då barnen leker med lego?

Skippa trollkonsterna

Många tror att barn kräver trollkonster och underhållning dygnet runt för att vara stimulerade och lyckliga. Anna skriver i sin bok att ett helt vanligt liv är tillräckligt för barn.

- Enligt en undersökning så upplever finska barn att det roligaste de kan göra med sina föräldrar är att titta på TV. Samvaron och närheten uppskattas mest. Om du kan ge ditt barn känslan av att han eller hon är älskad och accepterad som den hon är så räcker det.

"De föräldrar som klagar mest på att de är trötta är oftast de som har svårt att saga nej till sina barn."

Många familjer regeras av små tyranner som blivit vana med att få sin vilja igenom och högljutt protesterar ifall det inte lyckas. Hur ska man komma runt detta?

- Barnen kan bestämma om några saker men i viktiga saker ska de inte behöva ta ansvar, det gör dem bara stressade. Många experter säger att om barnen inte lär sig att bli besvikna då de är små så blir de ganska krångliga som vuxna. De föräldrar som klagar mest på att de är trötta är oftast de som har svårt att säga nej till sina barn.

Tiden räcker inte till

Vanligaste problemet för arbetande föräldrar är upplevelsen av att tiden inte räcker till och att hur man än gör är man på fel ställe och gör fel saker. Enligt Anna ligger problemet i att vi tror att vi kan göra allt med samma intensitet hela tiden och att det är där det börjar gå snett.

- Innan man tar fram sin kalender och börjar planera in saker så borde man fundera över sina värderingar. Vilka är de saker som gör mig och min familj nöjda och lyckliga? När känner jag att jag är närmast mitt sanna jag?

- Om man inte reder ut detta kan andra människors åsikter och värderingar börja styra våra liv. Det är då man börjar baka cupcakes och gå på yoga fast man kanske helst bara skulle vilja vara hemma och titta på TV.

Barnfamiljen har många bollar i luften
Bild: Väestöliitto

Gör det som gör dig glad

Anna uppmuntrar till att var och en bygger sin kalender kring de egna värderingarna och även inom de egna värderingarna prioriterar och sållar för att inte bli överväldigad. Är det viktigare att sätta upp påskgardiner eller att läsa en god bok?

Det livsskede man befinner sig i kan också kräva att man under en viss tidsperiod fokuserar mer på vissa saker medan andra hamnar mer i bakgrunden eller skjuts på framtiden.

- Då mina barn var yngre jobbade jag inte alls lika mycket som nu, då låg fokuset mer på familjen. Nu då mina barn är ganska stora finns det möjlighet för mig att förverkliga mig själv och mina egna ambitioner.

“Tillräckligt bra ÄR bra”

Som förälder är det lätt att falla offer för oro och rädsla för att inte vara tillräckligt bra. Diskussionsforum, tidningar och böcker ger oss gladeligen färdigt idisslade lösningar på hur vi ska hantera våra liv. Det är dock viktigt att modigt sålla bland dessa så man lever sitt eget liv istället för andras uppfattning av lycka.

- Våga släppa på alla måsten som omvärlden lassar på dig och skapa dig istället en egen fungerande vardag som baserar sig på sådant som gör ditt och din familjs liv roligt och lätt. Och kom ihåg, tillräckligt bra ÄR bra.

Anna Perho besökte Lördax-studion på Radio Vega 24 oktober 2015 och intervjuades av Hannah Norrena och Jukka Isojoki.