Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ät lama

Uppdaterad 29.10.2015 09:08.
lamakorv
Bildtext Vad är godare än en öl och en bit lama efter bastun?

Bolivias hälsominister tycker att alla borde äta lama istället för cancerframkallande korv.

Lama är gott, fettsnålt och så får man inte ändtarmscancer av det. Alla vet ju att den godaste laman får man från Lama-Görans i Jakobstad, men här är ändå några av mina favoritrecept. Håll till godo!

Enkel ugnslama med ost

1 mellanstor lama
3 msk senap
1 dl vanlig riven ost

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Tackla laman så den ligger på rygg, skär den sen tunt nästan hela vägen ner.
  • Sätt senap i lamaskåran.
  • Placera laman längst ner i ugnen och låt den gräddas i 20 minuter eller tills pälsen brunnit upp.
  • Ta ut laman och häll riven ost över den, sätt den tillbaks i ugnen i några minuter.
  • Servera med potatismos.

Lamasoppa på mormors vis

1 lama
5 potatisar
1 bit purjolök
2 morötter
1 kålrot
1 lamabuljongtärning
Smör, salt och peppar

  • Skala och tärna rotfrukterna, koka dem sen i vatten.
  • Lek en stund med laman tills den blir glad. Tärna den sen i små bitar.
  • Bryn lamatärningarna tillsammans med en klick smör.
  • Sätt alla ingredienserna i kastrullen, fyll den med vatten.
  • Titta på bilderna i denna länk.
  • Koka i 20 minuter.

Traditionell knacklamasås med potatis

1 lama
30 g smör
1 dl vetemjöl
8 dl vatten
2 msk senap
4 msk ketchup
2 msk sojasås
5 potatisar

  • Ställ laman utanför ditt hus.
  • Vänta tills den knackar och vill in.
  • Släpp in laman och flambera den i tamburen.
  • Sätt alla ingredienserna i diskmaskinens lilla lucka.
  • Använd luckan som en mortel och krossa alla ingredienserna.
  • Titta på följande trailer:
  • Använd en hålslev för att föra över ingredienserna till din grannes wok.
  • Be din granne att woka genom gester, inga ord får användas.
  • Avnjutes med en japan.